Měděné koupelny jsou nejen krásné, ale také praktické. Materiál totiž brání růstu bakterií

 Interier 
02. května 2020 11:00 / Marie Popelková
  0
📷
9 fotografií v galerii
Měděné koupelny působí luxusně Internet
Možná jste už v některém designovém časopise obdivovali krásu měděných koupelen. Toto netradiční řešení si získává čím dál více příznivců. Kromě toho, že měděné koupelny mají osobitý šarm, jsou jedinečné i samotným materiálem, který má antibakteriální vlastnosti.

Měď je působivý materiál načervenalé barvy, který lidé využívají už od starověku. Do koupelny se rozhodně hodí, protože jde o materiál, který má od přírody antibakteriální vlastnosti, je tedy vhodný pro styk s pitnou vodou.

Pozor na levné chemické nátěry

Měd lze různým způsobem upravovat, patinovat, leštit, poniklovat (stříbrný výsledek). Mezi nejpřirozenější patří měděné produkty s patinou na povrchu, patina se vytváří procesem zakuřování. Tato patina neustále pracuje a během času se obnovuje. Pozor však na levné produkty, kdy výrobci nahradí tento přirozený proces chemickým nátěrem, který se časem nenávratně opotřebuje.

Ručně tepané rohy a ohyby

Pokud má umyvadlo, dřez či vana pravoúhlé hrany, je vhodné, aby byly ohyby ručně tepané do kulata. Voda pak z umyvadla přirozeně odtéká a péče o umyvadlo je snazší. Pokud jsou hrany strojově ohnuté do 90 stupňů, údržba výrobku bude složitá, do rohů se budete těžko dostávat a budou vznikat usazeniny. Ač se to nezdá, může to být velmi nepříjemné.

Pro instalaci používejte pouze neutrální silikon, který je bez octového zápachu a určený pro sanitu.

Umyvadla a baterie

Měděnému umyvadlu nebo vaně je třeba přizpůsobit také baterie. Ty už nejsou z mědi, ale i tak je výběr docela široký. K dostání jsou zajímavé baterie vyrobené z mosazi (slitina mědi a zinku). Každý si pak podle svého vkusu může zvolit povrchovou úpravu, takže baterie může být například bronzová, chromová, zlatá a podobně.

Údržba není složitá

Údržba měděných umyvadel je velice jednoduchá. Protože má měď od přírody antibakteriální vlastnosti, není nutné používat dezinfekční přípravky. V žádném případě nepoužívejte kyselé či abrasivní mycí prostředky, aby nedošlo k narušení přírodní patiny povrchu (Savo, ocet, cif, písek).

Nejlépe uděláte, když po každém použití umyvadlo opláchnete čistou vodou. Pro čištění používejte jemný hadřík a mýdlo. Při dodržení těchto zásad vydrží produkt v původním vzhledu spoustu let. Pokud máte tvrdou vodu (zanechává na povrchu vodní kámen), pořiďte si čistič mědi, který na povrchu umyvadla vytvoří ochranný film.

Při styku s kyselými potravinami, jako je například citron, pomeranč, ananas, hořčice, ocet, víno a podobně, je vhodné povrch bezprostředně opláchnout. Dojde-li k poškození či poškrábání povrchu nevoskujte poškozené místo, ale pouze jej vodou omyjte a měď si sama patinu znovu vytvoří. O tom, jak oživit lesk mosazných nebo měděných povrchů, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod