Čisté záclony dokáží ovlivnit celý dojem z místnosti. Jejich praní má svá pravidla

 Interier 
19. března 2020 11:20 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Záclony by měli lidé prát alespoň dvakrát ročně Depositphotos
Pokud jde o čištění domácího textilu, hodně lidí zanedbává údržbu záclon a závěsů. Přitom právě čisté záclony dokáží významnou měrou ovlivnit celkový dojem z místnosti. Poradíme vám, v čem a jak záclony prát, aby vypadaly dlouho skvěle.

Při praní záclon je dobré dodržet určitá pravidla, abyste látku neponičili a hlavně abyste si péči o tento bytový textil co nejvíce usnadnili.

Příprava je důležitá

Abyste zabránili pomačkání, měli byste závěsy sundat až těsně před samotným praním. Před praním také nezapomeňte odstranit všechny kovové a plastové části, které by se mohly v pračce zachytit a potrhat látku. Sundejte samozřejmě také spony na závěsy. Nerezová poutka a plastové háčky, které se nedají odejmout, zpravidla při praní ničemu nevadí. Případně můžete záclonu, resp. její konce strčit do síťky na praní nebo povlaku na polštář.

Také provázkové záclony by se neměly v pračce jen tak volně pohybovat, aby se nezauzlovaly. I krajkové záclony nebo záclony s výrazně perforovaným povrchem je lepší prát v ochranné síťce. Pro odstranění povrchového prachu je ideální záclony a závěsy těsně po sundání vyprášit z balkonu nebo okna. Před praním byste se měli také postarat o mastné skvrny, fleky od kávy a červeného vína, aby na látce nezůstaly.

Při praní buďte opatrní

Při praní záclon si mnoho lidí klade otázku, zda jemnou látku prát v pračce, nebo v ruce. Většina záclon se naštěstí dá bezproblémově prát v pračce, i tak byste ale měli být opatrní. Pračku naplňte maximálně do poloviny, aby se záclony v pračce mohly volně pohybovat a nepomačkaly se. Ruční praní je pochopitelně také možné – v lavoru nebo ve vaně.

Horká voda záclonám nesvědčí

Odborníci doporučují prát závěsy a záclony na nižší teploty, aby se nesrazily. Většina výrobců udává 30 stupňů Celsia. Některé těžké závěsy se dají prát i na 40 stupňů Celsia.

Ideální je pak zvolit program pro jemné prádlo, případně program na vlnu. Ždímání by mělo být nastavené na přibližně 400 až 600 otáček za minutu – v závislosti na citlivosti tkaniny. Klidně si vystačíte i s krátkým programem, protože záclony většinou nejsou nijak zvlášť zašpiněné. Úsporné programy naopak vhodné moc nejsou, protože při nich dochází k většímu pomačkání. Místo toho sáhněte raději po funkci „voda plus“ pro optimalizaci máchání.

V čem prát

Pro praní záclon se nejlépe hodí prostředek na jemné prádlo nebo speciální prací prostředek na záclony. Barevné závěsy můžete klidně vyprat v prášku nebo gelu na barevné prádlo. Bílé záclony perte v tekutém pracím prostředku – pokud jsou zašedlé, použijte prostředek s bělicím účinkem.

Co se týká toho, jak často záclony či závěsy prát, je to hodně individuální. Obvykle ale stačí vyprat je tak dvakrát ročně, abyste z nich odstranili prach, nečistoty a nehezkou šeď. Hodně však záleží také na místnosti: v kuchyni a jídelně se na záclonách více usazuje mastnota a látky na sebe intenzivněji nabalují různé pachy. V kuřáckých domácnostech zase záclony i závěsy inklinují k zažloutnutí.

Jak usušit záclony a závěsy bez pomačkání

Závěsy a záclony by se neměly sušit v sušičce, proto byste je hned po vyprání měli pověsit na vzduch. Ideální je pověsit záclony a závěsy ještě vlhké na tyč nebo kolejnici, tak se narovnají pomocí vlastní váhy a nezmačkají se. Jestliže chcete mít záclony nařasené, měli byste je pověsit vlhké v takové podobě, jaké je chcete výsledně mít. Když perete záclony ručně, nejsou tak dobře vyždímané, proto je nejprve nechte trochu vysušit na sušáku, než je vlhké pověsíte na okna.

Většinou stačí vlastní váha záclon na to, aby se „vyžehlily“. V případě opravdu lehkých záclon přesto mohou na látce zůstat nehezké záhyby. Pokud to symboly údržby na cedulce dovolují, můžete takové záclony žehlit. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když je budete žehlit ještě vlhké. Informace o teplotě najdete také na etiketě, záclony z umělých vláken se zpravidla žehlí na nižší teplotu než bavlna nebo len. O tom, na co se zaměřit při výběru záclon, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod