Kombinace keramiky a dřeva dodá koupelně šmrnc

 Interier 
11. března 2020 12:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřevo v koupelně je stále více oblíbené Depositphotos
Koupelna a dřevo – na první pohled sice nejde toto spojení moc dohromady. Jenže opak je pravdou. Uvítají ho zejména příznivci přírodního stylu bydlení.

Dřevu nesvědčí mokro ani vlhko – a obojího bývá v koupelně dost. Pokud použijete kvalitní tvrdé dřevo, které má správnou povrchovou úpravu, a budete se k němu chovat šetrně, klidně ho v koupelně můžete použít. Z dřevin jsou vhodné především ty z exotických stromů, které rostou ve vlhkém klimatu a jsou vůči vodě odolné. I když použití dřeva v koupelně může být trochu náročnější na údržbu, má jednu velkou výhodu – dokáže prostor proteplit a vtisknout mu rustikální styl. Nejlépe v koupelně působí dřevo v hnědých odstínech, které kontrastují s bílou sanitou, ale vyhýbat se nemusíte jiným barevným lazurám či nátěrům.

Podlaha a obklady

Dřevo a podlaha, to patří k sobě. V koupelně to ale není nejideálnější spojení. Pokud si dřevěnou podlahu přejete, použijte ji v té části koupelny, kde nebude trpět stříkající vodou. Kolem vany, sprchy a umyvadla položte raději dlažbu.

Velmi efektně vypadají na stěnách koupelny dřevěné obklady. Je lepší je opět instalovat na místa, která nejsou v blízkosti vody, ale kde pěkně vyniknou. Mohou být do výšky okolo 1 metru nebo přes celou výšku místnosti. V dřevěných stavbách – srubech – bývají všechny nebo většina stěn ze dřeva, tedy i v koupelně. Můžete je ponechat tak nebo v tomto případě postupovat obráceně – stěnu za vanou, sprchou, umyvadlem ochráníte keramickým obkladem a vše ostatní zůstane dřevěné.

Důležitým prvkem v koupelně je ovšem dobré větrání. Umístíte–li koupelnu do podkroví, hezky se tu uplatní trámová konstrukce. Pak už stačí přidat jen pár dřevěných doplňků.

Mokrý nábytek raději otřete

Nejčastěji se dřevo v koupelně objevuje na nábytku. Bývají tu nízké, vyšší skříňky, které slouží k ukládání koupelnového textilu, kosmetiky atd. Působením vody jsou nevíce vystaveny desky pod umyvadly, měly by mít proto kvalitní povrchovou úpravu a neměla by na nich zůstávat stát voda, tu je potřeba vždy otřít.

Krásné doplňky

Pokud si chcete pořídit do koupelny něco ze dřeva a neplánujete větší úpravy, nejjednodušší je koupit sem doplňky. Může to být stolička, koš na prádlo, zrcadlo, věšáky, dóza na kosmetiku, ale také mýdlenka. Dále čtete: Dřevěná umyvadla vypadají luxusně, jejich údržba je ale náročnější.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod