Tapety dokáží v bytě udělat hodně muziky za málo peněz. Musíte ale vědět, jaké zvolit

 Interier 
06. března 2020 10:05 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Tapety promění byt k nepoznání Depositphotos
Pokud máte chuť provést ve vašem bytě nějakou změnu, ale na nákladnou rekonstrukci nemáte dostatek peněz, můžete se pokusit váš interiér proměnit pomocí tapet. Vyjde to levněji a byt bude hned působit jiným dojmem. Tapet ale existuje velké množství a je třeba se v nich trochu zorientovat, než se pro nějakou z nich definitivně rozhodnete.

Různé typy tapet mají různé vlastnosti a každý dává přednost něčemu jinému. I proto je vhodné ještě před nákupem vědět, po jaké tapetě se hodláte poohlédnout. Každá tapeta má své výhody a nevýhody, a také se odlišně nanáší.

Vliesové tapety

Možná tento druh tapet znáte pod názvem flísové tapety. I když jde o poměrně nový typ tapety, velmi rychle si našel hodně příznivců. Vliesové tapety totiž skýtají mnoho výhod:

  • Jsou prodyšné. To znamená, že stěna, na které jsou nalepené, nezplesniví.
  • Pyšní se vysokou pevností.
  • Jejich barva se nemění.
  • Poskytují výbornou tepelnou i zvukovou izolaci.
  • Jsou velmi univerzální a můžete je umístit do každé místnosti.
  • Snadno se lepí.

Za nevýhodu lze označit vyšší cenu oproti tapetám papírovým.

Pokud nechcete na lepení tapet povolat odborníka, nevadí. Manipulace s vliesovými tapetami je totiž velmi snadná, takže to zvládne i průměrně šikovný kutil. Lepí se za sucha, to znamená, že se lepidlo nanáší pouze na stěnu. Pokud se vám konečný výsledek nebude líbit, strhnutí vliesových tapet vám také příliš práce nedá. Strhávají se rovněž za sucha. A díky tomu, že jsou velmi pevné, nezanechávají na stěně žádné zbytky.

Vinylové tapety

Vinylové tapety se vyrábějí tak, že se nanese vinylová vrstva na papírový podklad. To, do jaké míry je tapeta kvalitní, závisí právě na vinylové vrstvě. Platí zde jednoduchá rovnice: Čím více vrstev, tím je tapeta kvalitnější. Vinylové tapety jsou stálicemi mezi tapetami už řadu let a zdobí mnoho domácností. Možná vás tyto výhody přesvědčí, že jsou správnou volbou i pro vás:

  • Jsou odolné.
  • Dají se dobře omývat.
  • Nemění svou barvu.
  • Snadno se nepoškrábou.
  • Poskytují částečnou izolaci tepla.
  • Bez problémů je nalepíte na různé podklady, jako je například omítka, beton, sádrokarton nebo umakart.
  • Šikovně zakryjí různé nerovnosti a prasklinky na zdi.

Vinylové tapety však mají i dvě velké nevýhody, kterými jsou nulová prodyšnost a typický odér, který s sebou přináší PVC.

Co se týká jejich nanášení, lepidlo se v tomto případě aplikuje přímo na tapetu, poté musíte pár minut vyčkat, aby tapeta stihla lepidlo nasáknout, a až poté se pustíte do tapetování. U vinylových tapet se doporučuje počkat na nasáknutí lepidla přibližně dvě až tři minuty.

Papírové tapety

Papírové tapety se vyrábějí buď jednovrstvé, anebo dvojvrstvé, těm se také říká duplexní a jsou kvalitnější. I tyto tapety nabídnou pár výhod:

  • Papírové tapety jsou levné.
  • Můžete je použít do každého interiéru.
  • Existuje velké množství kreativních motivů.

Mezi hlavní nevýhody naopak patří neomyvatelnost a nízká odolnost proti oděru.

Lepení papírových tapet je podobné jako u vinylových tapet. S tím rozdílem, že byste na nasáknutí lepidla měli počkat o něco déle. Přibližně tři až pět minut. Více neotálejte, protože by se tapeta mohla v lepším případě natáhnout a v tom horším by se mohla začít trhat.

Přetíratelné tapety na zeď

Přetíratelné tapety se prodávají v bílé barvě a jsou určeny jako podklad pro nátěr. Nejčastěji bývají vyrábené z odolného vliesu, aby vydržely vícenásobné přetření barvou. Přetíratelné tapety se vyznačují různou strukturou povrchu. Mohou imitovat dřevo, štuky, časté jsou i geometrické vzory. Jejich výhody a nevýhody jsou stejné jako u vliesových tapet. Počítejte ale s náročnějším postupem při tapetování i odstraňování.

Textilní tapety

Textilní tapety jsou stylové, vhodné spíše pro luxusní prostory. Tomu však odpovídá i jejich cena. Na trhu najdete různé druhy textilních tapet, některé mají například tenký vinylový potah, jiné jsou vyrobeny z textilu na vliesovém podkladu. Ty s vliesovým podkladem patří mezi ekologicky nezávadné, ale mají obtížnější údržbu. I tento typ tapet má ale svá plus:

  • Jsou těžké, a proto výborně tepelně i zvukově izolují.
  • Zachovávají si své rozměry.
  • Působí luxusně.
  • Některé textilní tapety mají teflonovou povrchovou úpravu, což zajišťuje jejich větší odolnost proti oděru a znečištění.
  • Hodí se nejen na klasické omítky, ale také sádrokarton, beton či umakart. Dobře vypadají i na nábytku.

Textilní tapety se dělí na netkané a tkané, kde obě varianty tvoří textilní vlákna. U netkaných se tapety lepí vlákna vedle sebe na základní podklad, zatímco ty tkané jsou vyráběny stejně jako látky a podkladový povrch zajišťuje pouze jejich schopnost instalace na stěnu a úpravu hran tapety tak, aby se netřepily. U textilních tapet bude lepší, když instalaci necháte na odborníkovi. Už jen kvůli jejich vysoké ceně. O tom, jakých chyb se při výběru tapet vyvarovat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47