Bambusová podlaha má šmrnc a přitom odolá skutečně velké zátěži

 Interier 
13. února 2020 08:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bambusová podlaha dodá interiéru nádech exotiky Internet
Hledáte podlahu, která je z přírodního materiálu, má šmrnc a přitom odolá skutečně velké zátěži, ale na druhou stranu není náročná na údržbu? Vsaďte na bambus.

Bambus v posledních letech proniká snad do každého odvětví. Vyrábí se z něj oblečení, kuchyňské doplňky, ale také nábytek či dekorace. A díky svým vlastnostem už pronikl i do podlah. Představíme vám nejenom jeho přednosti, ale také i negativa.

Tvrdý jako buk

Bambusové dílce se vyrábějí z vláken pomocí slepování nebo splétání. Z těchto kusů se pak vylisují jednotlivé lamely, které se následně řežou a lepí na sebe. Právě díky této výrobní technologii, která probíhá pomocí vysokého tlaku a teploty, vyniká materiál nejenom svou odolností, ale také tvrdostí. Ta je srovnatelná s bukem.

Zajímavá cena

To, co vás určitě bude na bambusové podlaze lákat, to je její zajímavá cena. Oproti dřevěným podlahám bývá totiž levnější. Samozřejmě, že vždy záleží na dekoru, který si vyberete. Ale v průměru za ni dáte zhruba stejně jako za korkovou podlahu. A to už zní opravdu zajímavě. Pokládka bambusové podlahy probíhá stejným způsobem jako v případě jiných krytin. Tedy lepením nebo pomocí zámkového spojení. 

Nabídka vzorů i barev

Stejně jako tomu bývá u plovoucích podlah, i bambus nabízí celou škálů nejrůznějších dekorů a barev. Vzhled takové podlahy bývá ovlivněn způsobem skládání jednotlivých lamel. Klasická horizontální úprava dává vyniknout kresbě materiálu, svislé uspořádání zase rovnoběžným liniím. Výrobci nabízejí také dekor mramoru či tzv. zebry. Co se týče barev, zde se opravdu meze nekladou.

Nerozumí si s vodou

Abychom jenom neustále nepěli chválu, je potřeba se podívat i na tu stinnou stránku. Bambusové podlahy nemají rády vodu. Ale samozřejmě, že to bývá problém většiny dřevěných podlah. Vlhkost v místnosti by se měla pohybovat  mezi 40 až 60 %, proto bambusová podlaha není vhodná do koupelny, ale ani do kuchyně. Pokud vás trápí v bytě příiš suchý vzduch, vyřešte jej pomocí zvlhčovače. V případě, že se vám stane nehoda s vodou, je potřeba skvrnu ihned utřít do sucha, jinak hrozí, že nabobtná. 

Přiměřená péče

I když je bambus jinak odolný, i zde hrozí, že se může vlivem nějakých nečistot poškrábat. Drobné nečistoty, jako jsou písek, kamínky a drobky, je potřeba pravidelně vysávat. Stejně tak je dobré používat pod nábytek ochranné podložky na ostré nohy nábytku. Vhodné nejsou ani kolečková křesla nebů chůze po podlaze v jehlových podpatcích. K pravidelné údržbě patří i pravidelné lakování a voskování.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008