Ratanový nábytek nepatří jen na chalupu. Skvěle zapadne i do moderního bytu

 Interier 
24. ledna 2020 10:32 / Marie Popelková
  0
📷
10 fotografií v galerii
Ratanový nábytek je opět v módě Pinterest
Ratanový nábytek býval v minulosti doménou jen chat a chalup, dnes jej ale můžete vidět i v moderních interiérech. Ratan zkrátka zažívá velký boom. Skvěle se totiž vyjímá nejen v bytech vybavených v oblíbeném skandinávském stylu, ale prakticky kdekoliv.

Ratanový nábytek si lidé oblíbili hned z několika důvodů. Jednak skvěle zapadá do přírodního stylu, který je čím dál více v módě, ale zároveň není tak drahý jako nábytek z masivu. Navíc není těžký, takže snadno i bez pomoci někoho dalšího můžete nábytek v bytě přesouvat z místa na místo a měnit tak vzhled interiéru podle libosti.

Nábytek z ratanu působí velmi lehce, takže se skvěle hodí do malých a tmavých bytů. A ať už si jej pořídíte do obýváku, ložnice, pracovny nebo dětského pokoje, vždy váš prostor příjemně zútulní.

Co je ratan

Tento exotický materiál se získává z lián palmy, která roste většinou v tropických pralesích Indonésie a Filipín. Nábytek z něj se vyrábí nejen v Asii, ale také v Evropě, kam je materiál dovážen. Ratan bývá často zaměňován za proutí. Proutěný nábytek je cenově dostupnější, ale neposkytuje takovou trvanlivost jako ratan.

Ratanový nábytek je bezesporu výjimečným kouskem. Pozor ovšem na to, jaký ratanový nábytek si vybíráte. Pravý a originální ratanový nábytek je ryze přírodním kouskem, protože je vyrobený z ratanu – vzdušných kořínků palmy Calamus rattan. K dostání jsou ale i nábytky vyráběné z jiných podobných materiálů, které však už nemusejí být tak kvalitní.

Mořený i barvený

Toto exotické dřevo se nejčastěji používá lakované či mořené, již méně často se bělí, dá se však sehnat i barvené. V současné době je nejoblíbenější medová barva, která ve světlejším provedení mírně tmavne a později získává lehkou patinu.

Zajímavý je černý ratan, jinak také zvaný krokodýlí hnízdo. Jeho předností je hlavně pevnost a odolnost, je trochu méně pružný a o něco těžší než obyčejný ratan. Jeho přirozená barva je tmavá, šedá až černá.

Nadčasový design

Obrovskou výhodou ratanového nábytku je jeho nadčasovost. A je jedno, zda si pořídíte sedací soupravu, křeslo, židle do jídelny, postel do ložnice, komodu, skříňku nebo konferenční stolek. V bytech se budou skvěle vyjímat i ratanové doplňky, například lustry. I jeden jediný kousek dokáže proteplit interiér a dodat mu šmrnc.

K hlavním výhodám ratanu patří také jeho pevnost, ale zároveň jistá měkkost a poddajnost. Také velmi dobře snáší vlhkost a lze jej využít v interiéru i exteriéru. Jde o materiál, který se snadno udržuje. O dlouhé životnosti ani nemluvě.

Jak udržovat ratanový nábytek v interiéru

Velkou předností ratanového nábytku je nejen široké spektrum využití v interiéru, ale také snadná údržba. Ta je pro mnoho spotřebitelů stále žádanějším kritériem. Času prostě ubývá a nikdo nechce ztrácet hodiny složitým úklidem nebo renovací nábytku.

Ratanový nábytek stačí pravidelně otírat, abyste jej zbavili prachu – skvěle poslouží antistatická prachovka, měkký kartáček nebo navlhčený hadřík. Poté stačí nechat ratanový nábytek uschnout. Při větším úklidu neváhejte vytáhnout na ratanový nábytek vysavač a větší nečistoty snadno vysajte. Pokud bude ratanový nábytek vystaven povětrnostním podmínkám, může si po čase říci o obnovu laku, což zvládnete i sami. O umělém ratanu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod