Není bílá jako bílá aneb časté omyly, kterých se v interiéru dopouštíme

 Interier 
07. ledna 2020 10:40 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
I bílá barva má různé odstíny Depositphotos
Bílá barva je v naší kultuře často spojována se symbolem nevinnosti a čistoty. Neodmyslitelně je také základní barvou skandinávského stylu bydlení, který je čím dál oblíbenější i u nás.

Věděli jste, že existují až desítky odstínů bílé? Může působit chladivě nebo naopak navodit hřejivý pocit. Setkáte se proto s názvy jako ledově bílá, polární bílá nebo sněžná bílá. Na druhém konci bílého spektra pak najdete třeba alabastrovou, sametovou nebo slonovinově bílou.

Navíc si lze ještě do bílé přidat nějaký ten efekt. "Pokud totiž do bílé barvy přidáte kapku jiné barvy, docílíte tzv. off white efektu, neboli lomené bílé. Díky těmto lomeným odstínům získá pak váš interiér novou emocionální dimenzi,” zdůrazňuje designérka Lenka Hlaváčková Schubertová.

Jak na bílou

Pokud ve vašem interiéru neutrální bílá dominuje, máte výhodu téměř neomezených kombinací s ostatními barvami. Nejčastěji se kombinuje s bleděmodrou, se kterou vytvoří až mrazivě severský dojem, naopak v kombinaci s dřevěnými materiály a prvky interiér působí hřejivě.

S bílou krásně vyniknou syté či tmavší odstíny. Zajímavé kontrasty jsou v čistě bíle vymalovaných místnostech dokonce nezbytné, abyste si nepřipadali jako v nemocničním pokoji. Ale pozor. I tady platí známé všeho s mírou.

U bílého interiéru hraje kromě estetiky roli také praktická stránka věci. Jak dlouho nám čistě bílá malba vydrží? Když navíc máme děti nebo domácí mazlíčky? Pokud  tedy chcete mít bílý interiér, zvolte omyvatelný nátěr.

Bílá má své klady i zápory

Použití bílé barvy má samozřejmě své klady, ale také zápory. Pomůže vám bydlení zesvětlit a opticky zvětšit, ale ve velmi světlých pokojích mějte na paměti, že ledově bílá barva na velké ploše může oslňovat, až vás z toho budou bolet oči. Bílá rovněž může působit chladně, sterilně nebo dokonce depresivně, pokud je jí mnoho.

Pro bílý interiér je rovněž důležité správné osvětlení. Bílá dokonale vynikne, když velkými okny proudí dostatek přirozeného denního světla. Interiér pak můžete ladit pomocí různých typů osvětlení. Do rustikálnějšího se hodí spíše teplé nažloutlé žárovky, v moderním, minimalistickém umocníte chladivý a čistý dojem namodralým LED světlem. Dále čtěte: Zařiďte si byt ve skandinávském stylu. Budete blíže přírodě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008