Obraz dodá interiéru srdce. Poradíme vám, jak vybrat ten správný

 Interier 
23. ledna 2020 08:21 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Obraz by měl každý interiér podtrhnout Internet
Prázdné zdi dokáže vždy oživit krásný obraz. Nevíte však, jaký vybrat? Poradíme vám nejenom s výběrem, ale i to, ke kterým obrazům se hodí rám a které byste naopak rámovat neměli.

Obývací pokoj je vizitka každé domácnosti. Nejenom, že v něm trávíte spoustu času, ale také v něm tráví čas vaše návštěvy. Proto je potřeba se i nad vybavením obýváku zamyslet a zvláště nad dekoracemi, jako jsou obrazy. Všechny tyto činnosti podněcují k tomu, aby design místnosti byl harmonický a zároveň reprezentativní. Obrazy by měly na první pohled zaujmout, zanechat v návštěvě dobrý dojem a vytvořit v pokoji příjemnou a přátelskou atmosféru. 

Musí lahodit interéru

Na koupi obrazu rozhodně nespěchejte. Obraz totiž musejí vycházet z celkového designu vašeho pokoje. Pokud je váš interiér zařízen spíše jednoduše a střídmě, ve stylu moderní elegance, volte obraz s výraznější, nepravidelnou strukturou motivu. Naopak do interiéru, který je stylově zařízený s výrazným nábytkem či doplňky, je potřeba volit obraz s jednodušším motivem a jemnějších barev. 

Vybírejte srdcem

Svůj obraz musíte vybírat především srdcem. Musí vám něco říkat, například ve vás vyvolat nějakou vzpomínku, jak jste jej získali či od koho jste jej dostali. Není nic horšího, než se pak roky dívat na něco, co se vám nakonec nebude vůbec líbit nebo naopak ve vás evokovat negativní emoce.

Nezapomeňte na barvy

Obraz musí samozřejmě i barevně radit s vašimi zdmi. Pokud máte interiér zařízený v jednoduchých barvách, volte v podobném duchu i váš obraz. Příliš výrazný obraz by naopak mohl působit rušivě. Ideální v takovém případě jsou i černobílé makro fotografie nebo fotoobrazy. Ovšem pokud se nebojíte být skutečně extravagantní, klidně to riskněte a pořiďte si skutečně obraz, který bude doslova kontrastem vašeho interiéru, zvláště pokud milujete pop-art. Více o tomto stylu jsme psali zde.

Počet obrazů

Jeden, dva nebo více? Můžete pořídit jeden velký obraz, který bude tvořit dominantu celého pokoje, ale určitě neprohloupíte ani s vkusnou „koláží“ z menších obrázků, které pak můžete poskládat do jednoho celku. Obě možnosti se výborně hodí nad sedačku. A pokud máte velký obývací pokoj, neuděláte chybu, pokud zavěsíte obrazy na více stěn. Především si dávejte pozor, aby pokoj v konečném důsledku nepůsobil přeplácaně. 

S rámem nebo bez?

Existují typy obrazů, kterým rám vyloženě škodí, ale jiným to vůbec nevadí. Bez rámu vypadají skvěle fotografie vytištěné na plátno či dělené obrazy. Většině obrazů ale rám velmi prospěje. Rozhodně neplatí, že malý obraz musí mít malý rám, který by se snadno mohl na stěně ztratit. Naopak velký rám může malý obraz ještě zdůraznit. Použít můžete tzv. paspartu, která dodá obrazu vzdušnost. Barva a styl rámu by měly především ladit s obrazem a ne s nábytkem vašeho pokoje. Ještě většího efektu dosáhnete, pokud rám bude mít stejnou barvu jako některá ze zastoupených barev na obraze. 

Poskládejte si vlastní obraz

Pokud máte doma schované pohledy, vlastní fotografie či povedené obrázky od dětí a mnoho dalšího, vytvořte si z toho všeho působivou koláž. Klidně ji zakomponujte do jednoho velkého obrazu. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47