Jak se orientovat při výběru schodiště do bytu či domu

 Interier 
28. ledna 2020 10:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Schodiště může být klenotem místnosti Depositphotos
Pokud máte mezonetový byt nebo rodinný dům, patrně se neobejdete bez interiérového schodiště. To plní především praktickou funkci, ale také estetickou. Mnohdy se dokonce interiérové schodiště může stát klenotem bytu. Víte ale, na co se při výběru schodiště zaměřit?

Než si schodiště do vašeho domu či bytu vyberete, měli byste se dobře zamyslet nejen nad designem, ale i nad tím, jaký zvolíte materiál, tvar či rozměry. Pokud tyto aspekty můžete ovlivnit, je to jenom dobře. Po schodišti totiž budete chodit i několikrát denně, někdy i s plnýma rukama nebo s dítětem v náručí, proto je vhodné brát ohled nejen na vzhled, ale zejména na praktičnost a bezpečnost.

Umístění schodiště

V domech jsou nejčastěji schody součástí předsíně či chodby, v mezonetových bytech zpravidla vycházejí z obývacího pokoje. V drtivé většině případů tak spojují společenské prostory, jako je kuchyň a obývací pokoj, s těmi intimními, tedy s ložnicí a dětským pokojem (nebo dětskými pokoji).

O přesném umístění schodiště byste se měli poradit s architektem, zvlášť pokud pořizujete typový dům a umístění vám tak nějak nesedí. V takových domech totiž ke změnám není moc příležitostí.

Jenže pozor. Schody z obývacího pokoje jsou docela in a spousta lidí se pro ně rozhoduje i v případě, že bydlí v domě. Pak nezapomeňte na to, že tím narušíte určitou intimitu obývacího pokoje, protože z uzavřené místnosti se rázem stane místnost průchozí. A taky nezamezíte přenášení zvuku, pachů a prachu mezi obývacím pokojem a horním patrem domu. O průvanu ani nemluvě.

Stranou, nebo do centra dění? To je další důležitá otázka. Pokud je dům dvougenerační, žije v něm víc lidí nebo se předpokládají časté návštěvy, vyberte si spíš umístění stranou, odděleně od obytných místností. Uidíte, že trochu toho soukromí velmi oceníte.

Typ schodiště

Jakmile budete mít představu, odkud kam schody povedou, bude na řadě otázka, jestli vybrat klasiku, nebo elegantní točité schody nabité modernou. První možnost obvykle volí ti, kteří nejsou nijak zvlášť omezeni prostorem.

Točité schodiště je naopak dobrou volbou do interiéru, kde není místa příliš nazbyt. Než si ale takové schodiště vyberete, uvědomte si, jestli se vám na točitých schodech náhodou nedělá špatně a nemotá se vám na nich hlava. V takovém případě by vám jenom znepříjemnily bydlení.

Montované vs. monolitické

V případě, že se rozhodnete umístit schody mimo obytný prostor, pravděpodobně padne volba na monolitické schody, nejčastěji ocelobetonové. Do interiéru, kde mají ale nadělat parádu a sloužit jako pěkný architektonický prvek, jsou vhodnější ty montované.

Co se materiálu týče, závisí hlavně na vzhledu interiéru jako celku. Tam, kde chcete docílit dokonalého přírodního vzhledu, je perfektním tahem masivní dřevěné schodiště. Podobnou možností jsou schody laminátové. Pokud ale máte bydlení v masivním dřevu, hned ji zavrhněte, dohromady by to vypadalo jako pěst na oko. Laminátové schody se však lépe udržují a jsou odolnější proti oděru a poškození.

Jestliže vybíráte schody do luxusního moderního bydlení, jsou krásnou možností také kamenné schody. Kámen je totiž jedním z nejodolnějších a nejstabilnějších materiálů. A pokud nemáte děti a zvířata, můžete zauvažovat i o schodech skleněných.

Nášlapy a bezpečnostní prvky

Když už vyberete schodiště, vylaďte taky nášlapy, tedy jednotlivé schody. Ideálně by měly vypadat stejně jako samotné schodiště.

A nakonec ještě bezpečnostní prvky. Kromě například protiskluzu na schodech, kterým může být klidně koberec, by mělo být nedílnou součástí zábradlí. Krásné je skleněné, ale taky může být kované nebo dřevěné či laminátové. Jde jen o vaši volbu a o to, aby celé schodiště ladilo se zbytkem interiéru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47