Jak upravit ložnici, aby se vám v ní lépe spalo

 Interier 
07. března 2020 12:44 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
V ložnici byste měli mít zatemňovací závěsy či žaluzie  Depositphotos
Bez dobrého spánku je život mnohem těžší. Když se často budíte nebo nemůžete usnout, druhý den vám chybí energie. Způsobí to špatnou náladu, nechuť a může se vám stát, že nebude schopní nic stíhat. Udělejte vše pro to, aby se vám dobře spalo. Upravte si ložnici.

Ložnice je útočiště, kam všichni chodí odpočívat po náročném dni. Z toho důvodu je velmi důležité, jak si ji uspořádáte. Pokud v ní nedokážete nabrat energii, měli byste v ní něco změnit. Možná se vám následně bude spát lépe.

Nepořádek

V prvé řadě byste měli myslet na to, aby v ložnici nebyl nepořádek. Spousta lidí si řekne, že rozházené věci nemohou mít vliv na usínání, když nespí za světla. Ve tmě sice nepořádek nejde vidět, ale vědomě budete vědět, že tam je.

Podle odborných studií nepořádek zvyšuje riziko rozvoje spánkové poruchy. Pokud se v nepořádku probudíte a uvědomíte, že jste jím zcela zahlceni, vyčerpá vás to. Ložnice by měla být místnost, kam chodíte energii načerpávat a ne naopak. Důkladně si spací místnost ukliďte a sledujte několik dní, jak se vám v ní spí.

Světlo

Lidské tělo je velmi citlivé na světlo. Když se rozední, dává nám to signál, že máme vstát a při setmění naopak bychom měli jít spát. Pokud nechcete chodit spát velmi brzy, pořiďte si do ložnice více světel. S příchodem večera je postupně vypínejte a chvíli před spaním si sviťte opravdu jen minimálně, aby tělo pochopilo, že se chystáte ke spánku.

Umělé světlo z notebooků či mobilních telefonů potlačují produkci spánkového hormonu melatoninu. Sledování elektroniky před spaním může způsobit, že se vám nedaří hned usnout. Odložte ji zhruba dvě hodiny před spaním. Kromě toho byste si měli pořídit žaluzie, které vám dovnitř nepropustí světlo či zatemňovací závěsy. Spát byste měli v absolutní tmě.

Barvy

Stěny ložnice by rozhodně neměly být natřené nějakými výraznými barvami. Potřebujete uklidňující odstíny. Nemusíte mít na zdech nudnou béžovou barvu, ale rozhodně ani krvavě červenou či sytě oranžovou.

Do ložnice se hodí spíše modrá či zelená. Jde o uklidňující barvy, díky kterým se vám bude spát lépe. Modrá navíc opticky snižuje teplotu v místnosti, což napomáhá k rychlému usnutí. Do uklidňujících barev stylizujte celou ložnici. Povlečení, polštáře a nábytek. Barvy na stěnách silně ovlivňují lidskou psychiku. Jaká barva bude pro vás ideální?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008