Milovníci pepře si toto koření mohou pěstovat i doma. Krásná rostlina se stane ozdobou bytu

 Interier 
03. června 2020 11:24 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pepřovník vypadá dekorativně Depositphotos
Jestliže máte rádi ostrá jídla a zároveň zajímavé rostliny, zkuste doma začít pěstovat pepřovník. I v domácích podmínkách se dočkáte slušné úrody a navíc je rostlina velmi hezká, takže se může stát ozdobou bytu.

Pepř černý zná většina lidí jen jako koření z kuchyně, ale málokdo tuší, že se dá pěstovat i jako hezká dekorativní pokojová rostlina. Původně popřovník pochází z východní Indie. Pepř se v našich podmínkách pěstuje jako pnoucí rostlina s krásnými tmavě zelenými srdčitými listy.

Začněte od semínka

Sehnat semínka pepře není na internetu žádný probém, balení po pěti kusech přijde zhruba na 50 korun, takže rozhodně nejde o nějakou velkou investici. Jakmile je obdržíte, je dobré je co nejdříve zasadit do země. Poměrně rychle totiž ztrácejí klíčivost. Výsev semen můžete provádět po celý rok.

Co se týká substrátu, postačí vám běžný pěstitelský substrát, ale klidně můžete semínka zasadit i do rašelinových tablet. Substrát si také můžete sami namíchat, a to ze dvou dílů rašeliny, jednoho dílu zeminy a jednoho dílu písku.

Ještě než dáte semínka do země, namočte je na 24 až 48 hodin do vlažné vody. Potom je zasejte do hloubky 0,5 cm - 1 cm, ideální teplota je 24 - 30 stupňů Celsia.

A pak už svou novou rostlinku pěstujte jako každou jinou pokojovku. Vyberte jí ale slunné stanoviště, tam se jí bude dařit nejlépe. Obvyklá doba klíčení semen je 6 - 8 týdnů.

Má rád teplo

Pepřovníku se povede v teple, v místnosti, kde se jej rozhodnete pěstovat, by teplota neměla klesnout pod 18 stupňů Celsia. Zalévejte rostlinu tak, aby substrát nebyl nikdy suchý, nesmí být ovšem ani příliš mokrý. V jarních a letních měsících ho každé dva týdny přihnojujte. Mladé rostliny visí přes květináč, ke starším je nutné umístit opěru, kolem které se budou ovíjet.

Keř začíná rodit v 3. až 4. roce a rodí 15 až 20 let. Malé bílé květy jsou hustě nakupené asi v dvaceticentimetrových klasech. Právě z nich se vytvoří plody. V každém klasu může být kolem padesáti malých kuliček. Největší část plodu zabírá oblá světle hnědá bobule.

Sklízí se nedozrálé plody

Pepř získáte sběrem ještě nedozrálých plodů - bobulí. Musíte je sklidit ihned, ještě než kompletně dozrají - nesmí ještě zčervenat. Poté je potřeba je po dobu jednoho týdne sušit, správný čas poznáte tak, že zhnědnou. Tyto bobulky se dají použít v kuchyni jako koření nebo se z nich dá udělat tzv. zelený pepř. A to tak, že usušené bobulky namočíte do octa. Je to opravdová pochoutka pro všechny labužníky. Z pepřovníku ale můžete získat i bílý pepř. V tomto případě je třeba bobule pepře naopak nechat co nejvíce dozrát. Poté vnější obal sloupněte, bobule namočte a znovu vysušte. O tom, jak si lze doma vypěstovat vlastní kávu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47