Prostor za kuchyňskou linkou nemusíte vyplnit jen kachličkami. Nabízí se i zajímavější řešení

 Interier 
06. května 2020 14:35 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Sklo vyypadá luxusně a dobře se udržuje Depositphotos
Kuchyně je jedním z nejfrekventovanějších míst v bytě. I proto si zaslouží vaši pozornost. Pokud je vám proti srsti stereotypní obklad za kuchyňskou linkou, zvolte zajímavější materiál. Možností je hned několik.

Prostor mezi spodní a horní řadou kuchyňských skříněk dostává pořádně zabrat. Proto je vhodné zvolit sem opravdu odolný obklad, který bude vypadat dobře a ještě bude maximálně odolný.

Většina lidí má za kuchyňskou linkou klasický keramický obklad. Někomu to však může připadat fádní, navíc čistit mastnotu zažranou do spár mezi kachličkami je skutečně dřina. Pokud tedy hledáte jiné řešení, nabízí se hned několik možností.

Nerez

Nerez působí velmi moderně a bude se skvěle hodit do minimalistických interiérů. Někomu ale může tento materiál připadat velmi studený. Velkou výhodou je, že nerezový obklad nemá spáry. I tak se ale bez údržby neobejde. Záleží na povrchové úpravě, například na lesklém povrchu je vidět každý otisk prstů.

Kámen

Zajímavě vypadá také obklad z kamene. Je třeba ale vzít v potaz, že jde o pórovitý materiál a když na něj bude pravidelně prskat třeba olej, zůstanou na kameni skvrny, které už nikdy nevyčistíte. I proto lidé toužící po kamenném obkladu raději než po přírodním materiálu sáhnou po umělém kameni. Desky z kompozitních materiálů se dají daleko snáz udržovat v čistotě.

Vinylové tapety

Netradičním řešením mohou být i omyvatelné vinylové tapety. Ty mohou oživit jednoduchou neutrální kuchyň a až vás motiv na tapetě přestane bavit, můžete tapetu jednoduše vyměnit. Za relativně nízké náklady tak můžete velmi efektivně měnit styl kuchyně. Také můžete použít PVC či linoleum, které máte na podlaze. U varné desky můžete obklad ochránit průhledným sklem.

Sklo

Čím dál více příznivců si získává také funkční sklo. Vyypadá luxusně, je celistvé, tedy beze spár, přitom odolné jak vůči teplu, tak vůči mechanickému poškození. Sklo může být jednobarevné, ale i s potiskem. Nevýhodou je, že se do skla nedá později vrtat, je třeba proto mít dopředu rozmyšlené, kde budou zásuvky, vypínače či poličky nebo závěsné systémy.

Stěrky

Na prostor za kuchyňskou linkou lze aplikovat také stěrkové materiály. Mají zcela jednoduchý vzhled a mohou se tak snadno kombinovat s jakýmkoliv stylem samotné kuchyně. Můžou připomínat beton, ale mohou mít i perleťový vzhled nebo různé kovové odstíny. K dostání jsou i stěrky napodobující kámen, cihelné pásky nebo retro štukové omítky. Výhodou je snadná údržba. O tom, jak osvěžit vzhled kuchyně i v pronajatém bytě, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod