Jak osvětlit dětský pokoj. Nevhodný zdroj může poškodit i zrak

 Interier 
29. července 2020 08:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
S věkem dítěte se mění i nároky na osvětlení Depositphotos
Dětský pokoj nedělají útulným pouze nábytek nebo výmalba. Důležitou roli hraje také světlo. Při špatném výběru osvětlení si totiž může vaše dítě zkazit i zrak.

Světlo v dětském pokoji je dáno nejenom počtem oken a dveří. Nutné je vyřešit osvětlení především ve chvíli, když se setmí. Pak přichází na řadu umělé osvětlení. To by nemělo být v pokoji pouze jedno, tedy na stropě. Důležité jsou i vedlejší zdroje světla. A pokud se vám podaří dobře sladit hlavní a vedlejší světla, můžete tak do značné míry předejít potížím se zrakem, které by se jinak u vašeho potomka mohly objevit.

S věkem se nároky mění

Počítejte s tím, že jiné osvětlení je potřeba do dětského pokojíku kojence, jiné je nutné pořídit pro batole, nebo školáka. Proto je nutné postupem času světelné zdroje upravovat. Například v případě zařizování pokojíku pro kojence dbejte na to, aby rozptýlené světlo mířilo nad postýlku a přebalovací pult. Batole už potřebuje více světla. Nesmí jej však oslňovat, když se do nich zespoda podívá. Vhodné je také už přisvítit úložné prostory směrovým svítidlem nebo LEDkou. Pro školáky už se stává světlo poměrně zásadní. Hlavní pro ně bude lampa umístěná na pracovním stole, pravákům musí svítit zleva, levákům z opačné strany, jinak by si při práci stínili. Zvažte také lampičku na nočním stolku. 

Bezpečnost na 1. místě

Především u malých dětí dbejte na to, aby byla světla bezpečně umístěna tak, aby na ně dítě nedosáhlo. Obzvláště to platí v případě kabelů. Co se týče materiálů, vybírejte takové, u nichž je menší riziko rozbití, zcela se vyvarujte sklu. Například stojací lampy jsou do pokoje zcela nevhodné. Pamatujte na to, že děti dokáží někdy pěkně řádit.

Na barvě záleží

Rozhodující je také barva světla. Ta se udává v Kelvinech (K) a pohybuje se v rozmezí od 1 000 K do 12 000 K. Čím vyšší tato hodnota je, tím studenější je osvětlení. Tedy světlo s hodnotou 3 000 K bývá teplé, má žluté, oranžové nebo červené odstíny a takové světlo působí uklidňujícím dojmem. Světla do 6 000 K jsou označována jako neutrální, nemají na nás tedy žádný vliv. Studená světla jsou do 10 000 K. Do dětského pokoje se hodí hlavní světlo takové, které má hodnotu od 3 000 K do 6 000 K.

Co na strop

Stropní světlo volte podle toho, jak velký pokoj máte i jak moc do něj přes den svítí přirozené světlo. Jeho intenzitu lze zvýšit ještě použitím světlovodů. Více o tomto tématu jsme psali zde. I když se to nezdá, tak poměrně velkou roli hrají v osvětlení také barvy stěny, podlaha či nábytek. Studená světla zvýrazňují studené odstíny, teplá světla zase ty teplé. Pokud máte v pokoji příliš mnoho tmavých barev, počítejte s tím, že budete muset přidat na intenzitě osvětlení, aby nepůsobil ponuře. U velkých pokojů volte minimálně dvě stropní světla.

Noční osvětlení

Nezapomínejte také na nástěnné lampy s tlumeným světlem, které oceníte převážně v noci v případě, že dítě ještě krmíte. Příliš intenzivní světlo by jej mohlo zcela probudit. Dbejte na to, aby nikdy nedošlo k přímému kontaktu očí se zdrojem světla. Ideální jsou proto světýlka do zásuvky, která vám poskytnou dostatek osvětlení, ale dítěti nijak nevadí. Dobrou volbou jsou také vestavná bodová světla, například ve skříni, které lze využít pro případ, že budete vy nebo později vaše dítě potřebovat najít něco ve skříni. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve