Trendem moderních interiérů je koupelna v ložnici. Je ale třeba zvážit plusy i mínusy

 Interier 
18. srpna 2020 10:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koupelna nemusí být za zavřenými dveřmi Depositphotos
Trendy se týkají i bydlení a v posledních letech je v módě propojování různých prostorů. Na kuchyň v obýváku si už Češi zvykli, teď o jejich přízeň usilují koupelny v ložnici. I když toto řešení působí velmi moderně, má kromě pozitiv i stinné stránky. Je proto dobře zvážit pro a proti.

Dříve bylo možné na koupelnu v ložnici narazit maximálně v některém z luxusních hotelů. Dnes se ale toto řešení čím dál častěji objevuje i v běžných bytech. Z odlehlé koupelny, která se obvykle nesměle krčila někde za zavřenými dveřmi, se tak najednou stává pohledový prvek.

O tom, že je praktické mít koupelnu poblíž ložnice, se ví už dávno. Bytoví designeři ale tuto praktickou stránku věci posunuli ještě dál a nechali koupelnu stát se přímou součástí ložnice. Tomuto trendu se už nyní přizpůsobují i dispoziční řešení nových bytů a domů. Lidí, kteří zvažují instalaci vany přímo do prostoru ložnice, nebo oddělení prostor koupelny od ložnice prosklenými stěnami či dveřmi, stále přibývá.

Existuje několik variant

Koupelna v ložnici může vypadat různě. V případě probourání stěny do stávající koupelny se prostor nechává zcela otevřený, nebo je koupelna jen částečně prosklená, případně se vybraný prvek, jako je například vana nebo toaletní koutek s umyvadlem, zakomponuje přímo do místnosti ložnice. Takové spojení s sebou přináší nejen nový pohled na koupelnový prostor, který není ukrytý za zavřenými dveřmi, ale naopak se stává otevřenou místností, do které proudí denní světlo. Solitér, jako je například vana, která je umístěná zcela v prostoru ložnice, pak umožňuje při koupeli například výhled z okna nebo sledování televize.

Výhody

Pokud se rozhodnete mít koupelnu součástí ložnice, určitě oceníte řadu výhod tohoto řešení. Podle posledních průzkumů například více než 20 % lidí postrádá v koupelně denní světlo. Propojení koupelny s prostorem ložnice tak umožňuje elegantní řešení, jak tento problém řešit.

Pokud je koupelna propojená s ložnicí v jeden celek, podaří se vám prostor lépe vyvětrat. Koupelna se sice v ložnici postará o větší vlhkost, ale pokud máte, obzvláště v zimě, v bytě příliš suchý vzduch, může to být ku prospěchu věci.

Nevýhody

Pokud jste sami, není co řešit. Pokud ale ložnici obýváte dva, může jednoho či druhého občas rušit proud vody nebo fénování vlasů. Rozhodně by součástí koupelny v ložnici nemělo být WC, a to nejen kvůli občas nepříjemnému odéru, ale i kvůli pocitu soukromí.

Přílišná vlhkost, která se s užíváním koupelny pojí, může mít i svá negativa. Dobře proto zvažte možnosti větrání i volbu materiálů - ne každému totiž zvýšená vlhkost svědčí. Radost z moderního řešení tak může brzy vystřídat smutek při pohledu na zkroucenou plovoucí podlahu či plíseň na zdi. Problém může představovat i to, že jinou teplotu vzduchu oceníte při koupeli a jinou při spánku. O tom, že koupelnu dokáže zútulnit i pár maličkostí, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47