S vlhkostí v bytě či domě můžete zatočit. Vyzkoušejte některou z jednoduchých metod

 Interier 
13. září 2020 13:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ve vlhkém bytě se daří plísním Pixabay
Vlhkost v bytě je velmi nepříjemná záležitost a boj s ní je poměrně náročný. Než se pustíte do nákladných stavebních kroků, zkuste vyzkoušet některou z jednodušších metod.

Jestliže má váš dům špatně provedenou izolaci, může se na kritických místech začít objevovat plíseň. Obvykle se plísně začnou tvořit v rozích, kolem oken, balkonů a podobně. Plísně se mohou tvořit i na stěnách, ke kterým je těsně přiražený nábytek.

Že máte v bytě více vlhka, než je zdrávo, poznáte docela snadno. Jedním z varovných signálů jsou například orosená okna. A pokud ze skříně vytáhnete oblečení, které je nepříjemně zatuchlé, není pochyb o tom, že máte problém s vlhkostí v bytě. Je třeba začít rychle jednat. Poradíme vám několik možností, jak u vás doma vlhkost snížit.

Změňte své návyky

Běžná tříčlenná rodina denně vyprodukuje do vzduchu 12 litrů vody. O vlhkost v bytě se postarají i běžné denní aktivity jako vaření, koupání a sprchování nebo žehlení. Když ale trochu změníte vaše návyky, můžete vlhkost v bytě značně zredukovat. Stačí při vaření zapínat digestoř, dávat poklice na hrnce, zkrátit dobu koupání či sprchování nebo snížit stupeň páry při žehlení. 

Více větrejte

Dalším způsobem, jak snížit vysokou vlhkost, je důkladně větrat. Do pokojů, kde se drží vlhkost, jako jsou kuchyně a koupelny, můžete umístit ventilaci, například digestoř do kuchyně nebo ventilátor do koupelny. A hlavně nezapomínejte větrat.

Obzvláště během zimy potíže s nadměrnou vlhkostí pocítíte více. Na vině je méně časté větrání. Lidé se bojí úniku tepla. Jenže i v zimě je nutné pustit do bytu čerstvý vzduch. O tom, jak v zimě větrat, jsme psali zde.

Nesušte prádlo v bytě

Jestliže vás trápí vlhkost, měli byste také omezit sušení vypraného prádla v bytě. I tato činnost totiž přispívá k vyšší vlhkosti v interiéru.

Také se snažte v bytě co nejméně sušit vyprané prádlo. Při vlhkosti nad 50–60 % vzrůstají zdravotní rizika kvůli možnému vzniku plísní. Zamyslete se proto i nad tím, kde budete sušit deštník, pláštěnku nebo kempingové vybavení. Pokud má plíseň ty správné podmínky, může se objevit už po dvou dnech. Pokuste se sušit věci v místnostech co nejméně, abyste se vyhnuli nepříjemnému zatuchlému zápachu.

Pomůže topení i klimatizace

Pokud přirozená ventilace nestačí k regulaci vlhkosti, celkový systém topení a klimatizace (HVAC) je vhodným řešením. Teplý nebo studený vzduch proudící z klimatizace redukuje nadměrnou vlhkost.

Pohlcovač vlhkosti

Snadným a efektivním řešením k redukci vlhkosti je umístit do pokoje pohlcovač vlhkosti. Toto zařízení absorbuje nadbytečnou vlhkost a účinně neutralizuje pachy, což chrání místnost před plísněmi a vlhkým, zatuchlým vzduchem.

Pokud máte malý byt, vystačíte si se zařízením s absorpčními tabletami, pro větší místnosti zvolte elektrické odvlhčovače neboli vysoušeče. Ty nasají vlhký vzduch, který v chladiči zkondenzuje a odkape do sběrné nádoby.

A pokud chcete mít jistotu, že se zbavíte i sporů plísní ze vzduchu, pořiďte si čističku vzduchu. Díky silnému ventilátoru a účinnému filtru, kdy se nejčastěji používá hepa filtr, si čistička poradí s těmito nepřáteli snadno. Ideální model je takový, který zvládne přefiltrovat vzduch čtyřikrát za hodinu. Vlhkost z domu pomůže vyhnat také sanační omítka, o tématu jsme více psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008