Čeká vás úklid po malování? Pořádek lze udělat snadno a rychle

 Interier 
30. listopadu 2019 14:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Před malováním zakryjte v pokoji, co se dá Depositphotos
Rozhodli jste se, že si vymalujete byt či pokoj, ale straší vás následný úklid? Vaše obavy jsou zbytečné. Stačí dodržovat pár základních pravidel a úklid po malování bude rázem jednoduchou záležitostí.

Barva na oblečení, podlaze, oknech, nábytku i spotřebičích – tak to po malování vypadá v mnoha domácnostech. Přitom to tak být nemusí. Jak na to, aby během malování nevznikl velký nepořádek a úklid po této činnosti byl snadný a rychlý?

Nejdůležitější je příprava

Pro snadný a rychlý úklid po malování je paradoxně nejdůležitější, jak se na malování nachystáte. Aby byl úklid po malování co nejjednodušší, je potřeba udělat důkladnou přípravu. Nábytek v místnosti, v níž malujete, buď vystěhujte, nebo ho překryjte igelitem. Podlahu můžete zakrýt také igelitem, nebo například kartonem či novinami. Nezapomeňte ani na radiátory a lustr. A pokud nechcete, aby vám na podlaze pokryté igelitem vzniklo bahno ze seškrábané omítky a vody, přikryjte ji starým povlečením nebo prostěradlem.

Nedílnou součástí přípravy na malování je použití krycí pásky. Ta slouží k oblepení rámů oken, dveří, zásuvek, osvětlení a podobně. S krycí páskou bude úklid po malování opravdu snadný bez nutnosti složitě omývat barvu z oken či dveří.

U oken stačí zakrýt skla, rámy oken i dveří se čistí snadno. Zakrývání rámů by zabralo zbytečně moc času a znemožnilo by to otevření oken. Zásuvky a vypínače se mohou zalepit nažloutlou papírovou lepicí páskou nebo také odmontovat, je ale důležité, aby se do nich nedostala voda. Proto je nejbezpečnější vypnout pojistky.

Uklízejte i v průběhu malování

Je normální, že každému občas někde ukápne barva. V tom případě se ale vyplatí mít po ruce hadřík, kterým barvu rychle otřete, než zaschne. Tím opět předejdete složitému odstraňování barvy.

Jak odstranit barvu

Pokud jste všechny věci důkladně zakryli igelitem nebo fleky od barvy utírali průběžně, tak se s tímto problémem nemusíte potýkat. Je ale úplně běžné, že po malování vždy nějaké skvrny od barvy zůstanou. Pokud nejdou odstranit jen vlhkým hadříkem či seškrábnutím, zkuste do vody přidat trochu octa.

Z oblečení už je ovšem daleko těžší barvu dostat. Proto opět přemýšlejte dopředu a na malování si vezměte staré oblečení, u něhož vám nebude vadit, že bude od barvy.

V případě, že chcete barvu z oblečení odstranit, tak nejprve barvu co nejvíce seškrábejte kartáčkem, poté jej dejte pod teplou tekoucí vodu, aplikujte speciální čistící přípravek a nakonec oblečení vyperte. O tom, jak zvládnout samotné malování, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008