Dřevo na topení musíte začít sušit zavčas. Poradíme, jak na to i jak jej správně skladovat

 Exterier 
14. května 2020 12:10 / Eva Vogelová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Dřevo nesmí ležet přímo na zemi  Depositphotos
Topíte v zimě krbem či kamny? V tom případě byste se na topnou sezónu měli připravit už teď. Pokud si plánujete pořizovat čerstvě vytěžené dřevo, trvá několik měsíců, než dostatečně proschne. Přečtěte si, jak ho dobře vysušit a uskladnit, abyste ho mohli využít co nejdříve.

Některé druhy dřeva schnou třeba i jeden až dva roky. Ty byste mohly použít až další rok.  Záleží na tom, jaké dřevo si pořídíte. Pokud byste topili špatně vysušeným dřevem, moc tepla byste si v domácnosti neužili. Navíc by z něj vzniklo velké množství dehtu, který by snadno zanesl komín.

Kam dřevo umístit?

Místo, kam uložíte dřevo, je zcela zásadní. Rozhodně ho neskládejte do sklepa, kde je vlhko. Dřevo se dobře usuší na vzdušném místě. Přejdete tím vzniku plísní. Pokud takové místo nemáte, stačí, abyste ho naskládali venku pod střechou.

Hodně lidí si řekne, že dřevo dobře vyschne na slunci, což je chyba. Na takovém stanovišti by vysychalo až moc rychle a mohlo by popraskat. Pro sušení dřeva není zásadní vysoká teplota, ale proudění vzduchu.

Dřevo byste ideálně měli ochránit před nepříznivým počasím. Pokud nemáte žádnou střechu, pod kterou byste ho narovnali, alespoň ho něčím zakryjte.  

Jak dřevo skládat?

Dřevo nesmí ležet na zemi, protože jinak by se dobře nevysušilo. Od země jde chlad a navíc by tam neproudilo dostatek vzduchu. Podložte ho paletami, které musí být vodorovné se zemí, aby mělo dřevo pevný základ a nezhroutilo se.

Spodní vrstva dřeva by měla ležet zhruba třicet centimetrů nad zemí. Každou vrstvu položte na latě. Měly byste je umístit zhruba půl metru od sebe. Dřevo skládejte kůrou směrem dolů. Díky tomu vám vyschne rychleji.  

Jak poznáte, že už je dřevo dostatečně vysušené?

Se dřevem, které není dostatečně vysušené, se nedá topit. Pokud si nejste stoprocentně jistí, zda máte dřevo proschlé, nedávejte ho do kamen ani krbu. Existuje však finta, jak rozpoznat, zda už je dřevo suché.

Nachystejte si igelitový pytel, do kterého vložte jedno poleno. Důsledně ho svažte. Dřevo v něm nechte ležet do druhého dne. Následně ho otevřete. Pokud bude orosené, není dostatečně vysušené. Dále čtěte: Na co se zaměřit při výběru plotu?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve