Ozdobte si balkon či terasu záclonami, výsledek vás uchvátí

 Exterier 
28. dubna 2020 10:00 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Barevně sladěné záclony působí jemně a vytvoří dokonalý estetický efekt Depositphotos
Osadili jste už zahradu i terasu květinami, koupili venkovní nábytek, ale pořád tomu něco chybí? Stačí málo. Orámujte si terasu záclonami a rázem se ocitnete v pohádce. Ať už máte terasu velkou nebo malou, krytou nebo bez krytí, záclony jí dodají ten pravý punc.

V letní sezoně je těžké překvapit něčím novým, pokud už máte terasu provoněnou vůní živých květin z truhlíků. Ozdobení terasy záclonou je pomyslnou tečkou za vaším úsilím. Lehce vlající záclona uzavře prostor a vy se v něm budete cítit uvolněně a útulně. Terasa se tak stane místem, kde budete trávit čas s rodinou nebo přáteli ještě raději. Nebojte se také využít koberců, předložek, měkkých dek a polštářů. Vyplatí se to, budete se pak na obytné terase cítit jako doma.

Materiály

Záclony na verandu vybírejte v závislosti na ročním období. Pro letní čas jsou důležité nejsvětlejší a transparentnější typy tkanin. Oblíbené materiály pro letní sezonu jsou bavlna, organza, tyl, hedvábí nebo len. Největší parádu vám však udělají lehké průhledné hladké záclony bez vzoru. Vytvoří vám diskrétní zázemí, přitom vám zároveň umožní pohled na vaši zelenou zahradu. Za slunečného počasí se navíc můžete kochat jemnými záhyby, kterými budou velmi zajímavě  prosvítat jasné sluneční paprsky. Pro dekoraci terasy jsou vhodné lehké a praktické tkaniny. Klasické modely mohou zdobit prostornou verandu a přeměnit ji na umělecké dílo. Bílé a lehké tóny záclony navíc rozšiřují prostor malé terasy.

Romantické elegantní záclony z hedvábí nebo lnu zdobené pestrým potiskem vytvářejí dobrý dojem na diváka. Můžete je zavěsit po obvodu celé terasy, anebo ponechat jednu nebo dvě strany volné, podle toho, jak máte terasu umístěnou. Pokud jednu stranu tvoří zeď vašeho domu, nechte volnou pouze jednu stranu. Nezapomeňte také na šňůrky připevněné na podpůrných trámech, abyste mohli záclony sepnout, bude-li třeba.

Bambus

Pokud chcete terasu ukrýt před sluníčkem, je bambus tím nejlepším typem letního materiálu přírodního původu. Ekologicky čistá vlákna s neobvyklým tkaním se snadno čistí. Tyto závěsy mohou být optimálním řešením pro zdobení jak otevřené, tak uzavřené terasy. Bambus nezpůsobuje alergie, neshromažďuje statickou elektřinu a zamezuje nalétávání hmyzu. Teplý tón a originalita designu jsou silným prvkem tohoto letního materiálu. Vedle proutěného nábytku z bambusu vypadá dokonale a harmonicky.

Syntetika

K častým materiálům patří take syntetické závěsy. Lehké závěsy zabraňují průvanu a pomáhají udržovat teplo a ticho. Důležité je kvalitativní zbarvení a impregnace materiálů, síla přízí a tvar jejich tkaní.

Jak je připevnit

Postačí vám lehké lanko, které připevníte ke stropu terasy. Prodávají se v různých velikostech. Pro lehkou záclonu postačí ten nejtenší. Použít můžete take obyčejný provázek. Zde ale hrozí nebezpečí, že se bude vyvěšovat a záclona vám bude za pár týdnů stírat prach z terasy.

Záclony můžete během roku měnit. Když vás omrzí bílé, vyměňte je za barevné a naopak. Díky jejich jednoduchému připevnění vás to bude stát 10 minut vašeho času a budete mít stále něco nového.

Pro výběr záclony neexistují žádná pravidla. Vše záleží jen na vašem vkusu. Tak klidně popusťte uzdu své fantazii. O záclonách v bytě jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008