Štěrkové záhony jsou bezúdržbové a vydrží i sucha. Poradíme, jak takový záhon založit

 Exterier 
30. dubna 2020 13:40 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Takový záhon dělá parádu každému domu Pinterest
Chtěli byste mít krásný záhon, ale nebaví vás neustálé pletí a další práce spojené s jeho údržbou? Pak vsaďte na štěrkové záhony. Jsou ideální i do sucha.

Asi každý chce mít u domu krásnou zahrádku. Nejlépe takovou, která je bezúdržbová. To je přání, které je poměrně těžké, ale na druhou stranu ne úplně nereálné. Jednou ze schůdných možností může být vytvoření štěrkového záhonu. Ty byly původně navrhovány pro extrémní suchá a osluněná stanoviště městské zeleně, která působí esteticky a zároveň šetří městu finance za jejich údržbu. Nicméně vzhledem k suchému počasí v posledních letech se štěrkové záhony rozšířily i do soukromých zahrad. Založit takový záhon není vůbec nic těžkého.

Žádné trhání plevele

Štěrkové záhony mají jednu velkou výhodu. Díky tomu, že květiny rostou mezi kamínky, není zde prostor pro růst plevele. Kamínky totiž fungují podobně jako mulčovaná kůra, dřevní štěpka nebo drť. V záhonu udrží jenom tolik vláhy, kolik rostliny budou samy potřebovat. Díky tomu vypadají záhony prakticky celou sezonu krásně a upraveně.

Stále kvetoucí

Mezi kamínky mohou růst prakticky všechny teplomilné rostliny, které mají rády slunce. Na štěrkové záhony pak sázíme trvalky, pokryvné trvalky i cibuloviny, aby působily krásně po celý rok. Často se však v těchto výsadbách vyskytuje levandule, šanta, juka, perovskie, astra, třapatka nebo divizna, také kakost, čistec, kuklík či okrasné česneky, tulipány, šafrány a modřence. Takové záhony pak budou atraktivní svými květinami s barevnými květy, ozdobnými listy, v zimě pak i pokryté sněhem.

Jak založit záhon

Pokud se rozhodnete založit štěrkový záhon, zvolte pro něj lehčí propustnou půdu, která vyhovuje většině rostlin. Záhon vyplejte, poté nasázejte vybrané druhy květin, menší keře nebo barevné trávy. O tom, které druhy travin jsou vhodné do zahrad, jsme psali zde. Nakonec celý záhon rovnoměrně pokryjte štěrkem. Ideální jsou oblázky o velikosti 1 - 2 cm. Výška pokrývky by měla být mezi 7 - 9 cm.

Snadná údržba

Záhony se zalévají prakticky v jarním období, kdy rostliny zakořeňují. Pak už není třeba. Kamínky samy drží vláhu. Co se týká údržby, tak tu provádějte zpravidla v předjaří, základní pracovní operací je seříznutí trvalek, odstranění suchých částí a případné odplevelení. Zálivka je důležitá především v době, kdy rostliny zakořeňují, jinak není nutná.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47