Tupé nůžky nemusíte hned vyhodit! Existuje několik fíglů, jak je doma nabrousit!
Odborníci sice doporučují vyhledat raději profesionálního brusiče, ale pokud o žádném nevíte a nemáte doma ani klasický brousek, vyzkoušejte některou z následujících technik!
Skleněná láhev
Na nabroušení nůžek stačí pouhá skleněná láhev nebo i hrnek. Nůžkami několikrát střihněte, jako byste chtěli ustřihnout hrdlo láhve nebo okraj hrnku.
Špendlík nebo šroubovák
Nabrousit nůžky lze prý i pomocí špendlíku nebo šroubováku. Postup je podobný jako u skleněné láhve - sevřete nůžky, jako byste chtěli stříhat a opakovaně jimi sjeďte po špendlíku či šroubováku. Opakujte, dokud nebudou mít nůžky hladký a ostrý povrch.
Alobal
Utrhněte si kus alobalu (15 - 20 cm) a několikrát jej přehněte, aby vám vznikl dlouhý, silný, poskládaný pruh. Stříhejte do složeného kusu hliníkové fólie, dokud ji zcela nerozstříháte. Používejte dlouhé střihy od středu až ke špičce nůžek. V závislosti na šířce a tuposti nůžek můžete nastříhat buď velké množství malých kousků alobalu (pokud jsou nůžky velmi tupé) či jen několik větších kousků (pokud nůžky potřebují jen přibrousit). Nakonec nezapomeňte nůžky očistit ubrouskem nebo vlhkým hadříkem.
Smirkový papír
Sežeňte si kus smirkového papíru o hrubosti 150 - 200 nebo sáhněte po papíru s větší zrnitostí (vyšší číslo), pokud chcete ostřejší hrany břitů nůžek. Přehněte smirkový papír napůl tak, aby jeho hrubá strana byla ohnutá směrem ven. Nastříhejte dlouhé, úzké pruhy papíru. Bude vám jich stačit asi 10 až 20. Pruh papíru vždy ustřihněte jedním dlouhým pohybem. Začněte u středu nůžek a dostřihněte až k jejich špičce. Tato metoda se ale hodí spíše v případě, že nůžky nejsou zcela tupé, ale potřebují jen trochu přibrousit.