Japandi design je nejžhavějším interiérovým trendem současnosti

 Interier 
10. srpna 2021 13:49 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Japandi kombinuje to nejlepší z japonského a skandinávského designu Depositphotos
Možná si říkáte, co to je za divné slovo. Ale když spojíte slova "japan" a "scandi", vyjde vám právě japandi. Tento nový bytový design je v současnosti největším hitem.

Další otázkou, kterou si možná položíte, je, co může mít japonský a skandinávský styl společného. Ve skutečnosti je tu ale celá řada společných věcí a těmi hlavními jsou jednoduchost, přírodní prvky a pohodlí, takže není překvapením, že stále více designérů začalo kombinovat oba designy dohromady, až vznikl japandi styl.

Čím se japandi vyznačuje

Japandi design je kombinací skandinávské funkcionality a japonského rustikálního minimalismu, čímž vzniká design s nádechem umění, přírody a jednoduchosti. Je to fúze a dokonalá kombinace funkce a formy se zaměřením na čisté linie, světlé prostory a světlé barvy. Prostě japandi se zaměřuje na minimalistické designy, které jsou esteticky příjemné, ale vysoce funkční.

Japandi se vyznačují krásným řemeslným zpracováním se zaměřením na kvalitní a ručně vyráběné kousky. Vše především v neutrálních barvách, obvykle se jedná o uklidňující palety, jež se rafinovaně doplňují jasnějšími barvami.

Japandi také klade důraz na udržitelnost. Převaha přírodních materiálů a jednoduchých designů z něj činí skvělý styl tzv. "zeleného" dekoru. Vzhledem k tomu, že stále více spotřebitelů hledá ekologickou estetiku, nastupující popularita japandi nepřekvapí.

Jak na japandi u vás doma

Pokud máte v designu rádi minimalismus a skandinávský styl hygge, o kterém jsme již psali zde, pak už máte k japandi opravdu jen kousek. Zaměřte se na přírodní materiály, jako jsou dřevo, nebo bambusové kousky, které přinášejí pocit přírody a jednoduchou krásu. Zaměřte se na tlumené barvy s nádechem světle zelené nebo použijte živé rostliny jako doplňky.

Nezapomeňte ale, že japandi je především o estetice, takže tento styl nedovoluje žádný nepořádek. Můžete si ale pomoci prostřednictvím různých úložných boxů a košů. Abyste z japandi dostali to nejlepší, je totiž potřeba ve vašem prostoru zachovat zenový pocit klidu. Rovněž si pořizujte nábytek, který bude nejen z udržitelných materiálů, ale jeho zpracování bude na takové úrovni, aby vám vydržel opravdu dlouho. I o tom totiž japandi je. Je to styl, který je v kontrastu s naší současnou kulturou jednorázového použití. Dále čtěte: Jak vytvoříte koupelnu podle Feng-shui? Hlavně optimalizací správné energie.

Zdroj: The Spruce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod