I v létě si můžete založit trávník. Musí ale dodržet určitá pravidla

 Exterier 
20. července 2021 08:50 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Letní výsev trávníku má svá specifika Pixabay
Ideální doba pro výsev trávníku je buď na jaře, nebo ještě lépe na konci léta či na začátku podzimu. Ale pokud je to potřeba, můžete semínka zasít i v červenci. Má to však svá úskalí.

Ne vždy se podaří založit trávník v ideální čas. Pokud však nechcete čekat až do podzimu, nemusíte. Trávník lze vysadit i uprostřed léta, jen je třeba dodržet určitá pravidla.

Ani horko, ani zima

Obvykle se trávník vysazuje na jaře nebo na podzim, kdy není ani příliš teplo, ani moc chladno. Letní období je rizikovější, a proto je nutné ihned po výsevu zajistit dostatečnou a pravidelnou zálivku po celou dobu klíčení a růstu trávníku.

Příprava na výsev

Před samotným výsevem je důležité věnovat dostatečný čas pečlivé přípravě půdy. Trávník pro optimální růst potřebuje vrstvu kvalitní písčité zeminy nebo speciálního trávníkového substrátu o výšce vegetační vrstvy 10 až 15 cm. Pokud půdní podmínky neumožňují zajistit kvalitní podklad, doporučují odborníci použit křemičitý písek o frakci 0 až 2 mm, který se promíchá se stávající půdou.

Aby nový trávník rostl a prospíval, musí být půda nakypřená tak do hloubky jednoho až dvou zarytí rýčem. Kameny, zbytky kořenů a plevel je třeba odstranit. Pro všechny půdy platí, že je v každém případě vhodné nasypat na každý čtvereční metr 10 litrů drnovky. Drnovka vzniká kompostováním drnů. Travní drny se prokládají chlévským hnojem a polévají močůvkou. Do směsi se obvykle přidává superfosfát a draselná sůl. Drnovka z kyselejších půd je ještě obohacena o mletý vápenec.

Pokud to vaše časové možnosti dovolí, je dobré nechat půdu po zkypření 2 týdny odpočívat.

Klíčová je závlaha

Závlaha je pro úspěšné vzejití trávníku zásadní, obzvláště, pokud jde o letní výsev. Po samotném výsevu je nutné zavlažovat trávník v menších dávkách v kratších intervalech např. 5x denně. Tato aplikace zajistí dostatečnou vlhkost pro osivo a jeho klíčení. V případě jednorázové vyšší dávky se plocha vystavuje riziku vyplavení osiva a samotná dávka není v této fázi založení trávníku efektivní. Počítejte s tím, že týdně padne na m² plochy asi 20 až 30 litrů vody. V případě extrémního sucha i více.

Déšť může pomoci i ublížit

Pokud se rozhodnete pro výsev travního semene v létě, je dobré tuto činnost naplánovat před očekávaným obdobím dešťů. Travní semeno je pak vhodné například prstovými hráběmi zapravit hlouběji do ornice, aby nezůstalo ležet jen na povrchu. Dalším plusem pro založený trávník je zválcování.

Déšť ale může být i na škodu. Když se totiž přiženou přívalové deště, může, obzvláště ve svahu, dojít ke splavení osiva. Trávník pak je třeba většinou založit znovu. Důležité je také sáhnout po kvalitním osivu, jak ho poznat, jsme psali zde.

Zdroj info: www.homeguides.sfgate.com, www.scotts.com, www.gardenboom.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?