Jak odstranit škrábance z kuchyňské desky, aby vypadala jako nová

 Tipy a inspirace 
20. února 2021 09:59 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Škrábance lze opravit po domácku Depositphotos
Kuchyně je mnohem víc než prostor, kde se připravuje jídlo. Pro mnohé je tento prostor osobní oázou, kde se relaxuje a tráví čas s rodinou. S větším využitím však přicházejí potenciální škody, například škrábance na desce, které jsou způsobeny malými spotřebiči, noži, hrnci a pánvemi, nesprávným čištěním a běžným opotřebením.

Samozřejmě se snažíme minimalizovat riziko poškození kuchyňských desek používáním kuchyňských prkének, když krájíme potraviny, a tím, že s vybavením zacházíme jemně. Ale i tak se časem na desce začnou objevovat škrábance. A zde jsou tipy, jak si s nimi poradit.

Mramorová deska

Ať už pracujete na jakémkoliv povrchu, každý vyžaduje odlišný přístup. Například škrábance na mramorové desce doporučuje expertka Becky Rapinchuk vylepšit pomocí jedlé sody, kterou používáte při pečení.

Jak to udělat? Pomocí sítka posypte sodou škrábance. Pak použijte vlhký hadřík z mikrovlákna, aby se povrch navlhčil, a nakonec škrábance otřete. Nakonec povrch vyleštěte leštenkou k tomu určenou.

Křemenná deska

Křemenná deska má tu výhodu, že ji jen tak nepoškrábete. Pokud se vám to ale přeci jen povede, stále existuje několik způsobů, jak obnovit původní vzhled této pracovní desky.

Prvním krokem je vyčištění poškozené oblasti a Rapinchuk doporučuje k tomu použít pastu smíchanou opět ze sody a vody. Použijte jednu lžíci vody na dvě až tři čajové lžičky jedlé sody. Dokončete postup jemným vtíráním pasty do škrábance kruhovým pohybem, důkladně vše opláchněte a otřete. Lehké škrábance se také dají vyleštit pomocí lešticích přípravků s křemenným složením.

V případě silných škrábanců vyplňte škrábance epoxidem nebo pryskyřicí a nechte 24 hodin schnout. Následně jemně seškrábněte přebývající materiál a jako vždy vyleštěte.

Deska z nerezové oceli

"Vyrobte si pastu ze stejných dílů jedlé sody a vody,“ říká Rapinchuk o odstranění škrábance z tohoto kuchyňského pultu. Prstem vetřete pastu do nerezové oceli. Poté místo otřete vlhkým hadříkem z mikrovlákna. Můžete také vyzkoušet speciální produkty pro odstranění škrábanců z tohoto materiálu.

Dřevěná deska

Jednoduše použijte jemný brusný papír, abyste jemně odbrousili škrábance. Poté použijte minerální olej, který zabrání dalšímu poškození nebo vzniku skvrn po broušení.

Laminátová deska

"Ať už jsou škrábance na úrovni povrchu nebo hlubší než laminátový nátěr, doporučuje se použít laminátovou pastu v barvě, která odpovídá povrchu,“ říká Rapinchuk. "Naneste pastu na povrch v tenkých vrstvách a přebytečný zbytek odstraňte pomocí tmelového nože.“ Po tomto kroku nechejte 24 hodin zaschnout, než povrch setřete. Podobně jako u nerezové oceli můžete také udělat pastu ze sody a vody a vetřít ji do škrábanců prstem. Proceduru dokončete vyleštěním poškozené oblasti vlhkým hadříkem z mikrovlákna a důkladně opláchněte.

Žulová deska

I v tomto případě si můžete doma udělat pastu ze sody a vody a postupovat stejně jako v případě kuchyňských desek z jiných materiálů. Pokud ale jsou na vaší žulové desce škrábance opravdu hluboké, pak použijte ocelovou vlnu a krouživými pohyby jí přejíždějte přes poškozené místo. Dále čtěte: Jak udržet skleněný nábytek lesklý a bez šmouh.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008