Sladké kaki si můžete vypěstovat ze semínek. Začněte už v únoru

 Tipy a inspirace 
17. února 2021 09:29 / Eva Vogelová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Kaki je exotické ovoce, jehož plody můžete sklízet i v zimě  Depositphotos
Kaki je velmi oblíbené exotické ovoce. Pokud chutná i vám, můžete si ho sami vypěstovat. Počítejte však s tím, že plody budete sklízet po delší době. Čekat se na ně ale rozhodně vyplatí. Pěstování oranžového ovoce není nijak zvlášť náročné. Zvládne to každý. Stačí pro něj na zahradě najít vhodné stanoviště a během roku mu věnovat trochu péče. Zjistěte, jak se o kaki postarat.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Plody kaki vyrůstají na stromu s názvem tomel. Existuje mnoho druhů. Mezi nejchutnější se řadí tomel japonský. Kaki charakterizuje výrazně oranžová barva a sladká chuť. Ovoce pochází z Asie, ale postupně se jeho pěstování rozšířilo po celém světě.

Pokusit se o to můžete i u nás. Jde sice o exotické ovoce, ale pokud mu připravíte dobré podmínky, plody z něj můžete sklízet i ve vlastní zahradě. Nepočítejte však s tím, že vám strom vyroste do takových rozměrů jako v jeho domovině. Vhodný měsíc pro pěstování kaki ze semínek je únor, takže s jejich vyséváním příliš neotálejte.

Semínka vám vyklíčí za měsíc

Nejprve vysejte semínka do substrátu, který obsahuje mnoho živin. Umístěte je zhruba pět centimetrů hluboko. Vyklíčí vám zhruba do měsíce. Dejte je do místnosti, kde teplota nepřekročí osmnáct stupňů Celsia, ale zároveň neklesne pod deset. Následně se musíte obrnit trpělivostí, protože semenáčky budou růst pomalu.

Rostlinu přemísťujte podle počasí

Dokud nepřijde jaro, rostlinu nevynášejte ven. Nechte ji stále v místnosti s nižší teplotou, kam prostupuje světlo. Bude se jí dařit v garáži, chodbě či verandě, kde netopíte. Nesmí tam být však mráz, protože jinak uhyne. Na přelomu dubna a května tomel umístěte na zahradu, terasu či balkon. Rostlina by měla stát v polostínu, aby paprsky nespálily první pupeny a zároveň si tam zvykne na slunce.

Kaki schovejte zpět do interiéru před prvními mrazy. Dejte ho na místo, kde je o něco nižší teplota než předchozí zimní období. Rostlina si musí pomalu zvykat na chladnější počasí, aby na zahradě přežila mrazivé zimy. Tento postup opakujte zhruba čtyři roky.

Přesaďte kaki do zahrady

Po čtyřech až pěti letech konečně přijde čas na přesazení rostliny do zahrady. Umístěte ji na slunné stanoviště. Tomelu se bude dobře dařit na teplém místě bez dosahu silného větru. V zimě ho musíte ochránit před mrazy. Kmen obalte netkanou textilií, aby svoji první zimu přežil. V letních vedrech kaki zalévejte každý večer, aby neuschnulo.

Nepočítejte s tím, že tomel bude plodit hned rok po nasazení. První plody dozrávají na podzim. Pokud nedozrají dostatečně, netrhejte je. Prospěje jim, když zažijí mráz. Budou lépe chutnat. Sklízet je můžete bez obav i v prosinci. Dále čtěte: Pokud chcete, aby vám oleandr na jaře opět bohatě kvetl, dobře se o něj v zimě postarejte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty