Zbavte se fleků od slizu. Pomohou vám dva prostředky

 Tipy a inspirace 
01. května 2020 09:18 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sliz je skvělá zábava pro děti Depositphotos
Sliz. Skvělá zábava pro děti, ovšem hrůza pro maminky. Když se totiž tato látka nalepí na oblečení nebo třeba pohovku, dá se jen těžko odstranit. Víme, co doopravdy pomáhá.

Sliz nebo inteligentní plastelína jsou velmi populární hračky pro děti. Ovšem jenom do té doby, než se něco takového dostane do tkaniny. Obě látky jsou totiž tak odolné, že nepomůže ani okamžité praní, drhnutí a nepomůže ani ten nejvychytanější program v pračce. Co tedy zabírá?

Rozpusťte jej

Pokud vám sliz, ale stejně tak inteligentní plastelína, zůstane na oblečení z přírodní látky, vezměte na pomoc čisticí líh. Ten se dá poměrně snadno sehnat v drogerii. Postižené místo jím zakápněte a chvilku počkejte, až se sliz rozpustí. Potom můžete flek jemně odstranit ubrouskem. Raději ještě vyzkoušejte, jak líh na látku reaguje, v místě, kde je to nejméně vidět. Abyste nenadělali víc škody než užitku. Místo lihu můžete také vyzkoušet obyčejnou alpu, nebo mnohem méně agresivnější ocet nebo kyselinu citronovou.

Zlaté "wédéčko"

U umělých látek jako nylon nebo polyester by vám líh opravdu mohl spíše uškodit než pomoci. V tomto případě se porozhlédněte po přípravku s názvem WD-40. Ten je vyrobený totiž na bázi oleje a je k umělým látkám šetrnější. Olej na místo nastříkejte, nechejte chvíli působit a pak jemně odstraňte. Stejným způsobem odstraníte z oblečení i čáry od fixy či propisky. Jak na další odolné skvrny například na stěnách, jsme psali zde.

Na mastnotu jarem

Po odstranění slizu nebo plastelíny vám může zůstat mastná skvrna. S tím si poradí obyčejný prostředek na mytí nádobí. Naneste jej na flek a nechte ho nějaký čas působit. Poškozenou věc nakonec vyperte. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod