Mosazné doplňky v koupelně i kuchyni jsou znovu trendy. Jejich údržba je navíc snadná

 Interier 
05. května 2020 10:47 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mosazné prvky jsou stále oblíbenější Depositphotos
Mosaz je trendem posledních let. Pryč s klasickými nerezovými bateriemi a povrchy, hlásají už nějakou dobu designéři. Jenomže mnozí se bojí, že mosazné baterie či dřezy nebudou schopni správně udržovat.

Mosaz je dlouhodobou záležitostí, ovšem nerezové prvky ji na nějaký čas z designů domácností vytlačily. Přitom se udržuje snadno a vytváří krásnou autentickou patinu. To se týká zejména nelakovaných mosazných povrchů, které tuto schopnost mají. Časem totiž zrají. A starat se o mosazné povrchy přitom není nijak složité.

Jaký je rozdíl mezi lakovanou a nelakovanou mosazí?

Je to jednoduché. Lakovaná mosaz je potažena čirým povlakem, který zabraňuje poškrábání, zatímco nelakovaná verze nechává kov (slitinu mědi a zinku) vystavený těmto vlivům. Postupem času nelakovaná mosaz dostává svoji speciální patinu. Lakovaná mosaz na druhé straně zůstane jasnější, lesklejší a žlutě zbarvená po celou dobu své životnosti.


Co způsobuje změnu barvy nelakované mosazi?

Protože nelakovaná mosaz není chráněna před vnějšími vlivy, přirozeně se mění. V závislosti na poměru mědi a zinku ve slitině se její zbarvení po dobu, co si buduje patinu, liší. Odstín patiny závisí také na prostředí. Dům u vody jí dá vyšší vlhkost, takže mosaz chytí zelenou patinu, ve městě, kde se častěji vyskytuje prach, se mosaz chytí hnědých nebo šedých odstínů.

Jak se starat o nelakované mosazné povrchy?

Postačí měkký hadřík, jako je mikrovlákno nebo papírový ručník, který mosaz vyleští jen za pomoci mýdla a vody. Kyselé látky jako třeba citrony, rajčata nebo zbytky zubní pasty však mohou zvýšit rychlost poškození mosazi.

V těchto případech budete potřebovat mosaznou leštěnku, kterou si nanesete na měkkou látku, a po vyleštění povrchu opláchnete a vysušíte. Pak bude vaše mosazná baterie vypadat skvěle.

Je však třeba si uvědomit jeden důležitý detail. Pokud si pořídíte například mosazné baterie či mosazný kuchyňský dřez, většina způsobů jejich údržby má negativní vliv na okolní povrchy jako je mramor nebo dřevo, takže buďte opatrní, abyste si je nepoškodili.

V závislosti na tom, kolik patiny chcete, mohou být nelakované mosazné kuchyňské baterie leštěny pouze dvakrát ročně, anebo také klidně každý měsíc. Důležité je vědět, že s náležitou péčí by vám vaše mosazné povrchy měly vydržet celý život. Není divu, že naši předci v osmnáctém století vyráběli například svícny právě z mosazi. Vydržely totiž dodnes. Dále čtěte: Tři snadné způsoby, jak vyzdobit svůj domov vašimi fotografiemi.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47