Slaměnky vám udělají parádu nejen v dekoracích, ale také venku na záhonku

 Exterier 
24. února 2020 17:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Slaměnky vypadají na záhoně velmi dobře Depositphotos
Usušit si sice můžete takřka každou květinu, ale jen rostliny určené speciálně k sušení naplní vaše očekávání. I po uschnutí si totiž takový květ zachová svou barvu i tvar. Obecně těmto kráskám říkáme slaměnky a pěstovat je můžete na zahradě i balkoně.

Domovinou většiny slaměnek je daleká Austrálie. Do skupiny slaměnek zdaleka nepatří jen smily a smilky, jak jim česky říkáme, ale i celá řada dalších druhů. A to nejen kvetoucích, do suchých vazeb se vám budou hodit i některé atraktivní traviny. Některé druhy slaměnek je vhodné vysít už v únoru, takže je ideální čas.

Únorový výsev

Některé slaměnky, jako jsou smilek, nevadlec, pestrovka, statice, molucela (čili irský zvonek) nebo šalvěj pomoučená je třeba vysít již v únoru, aby pěkně kvetly v létě. V průběhu měsíce března nejpozději dubna je zapotřebí začít s výsevem a předpěstováním slaměnek, static, zaječích ocásků, suchokvětu, kraspédie, chrpy a pestrovky.

Kam s nimi?

Letničky k sušení můžete pěstovat buď na samostatném záhonu, nebo je kombinovat s ostatními skupinami. Dobře vypadají s ostatními jednoletými druhy nebo s trvalkami. Některé z nich, zejména traviny a kvetoucí letničky vyššího vzrůstu, tvoří působivé sesadby i s keři a jehličnany.

Pokud ale hodláte pěstovat slaměnky zejména jako materiál pro sušení, měli byste zvolit raději samostatné záhony. Rostlinkám se bude dařit na slunečném stanovišti a nesmíte zapomenout na dostatečnou zálivku a také hnojení. Nejlépe se slaměnkám povede v dobře propustné, humózní půdě, která po zálivce netvoří silnou krustu.

Správný čas pro řez

Pokud chcete slaměnky dál sušit a používat do vazby, je třeba je uřezat ve správný čas. Abyste maximálně využili potenciál rostlin, připravte se na to, že v plném létě je třeba sklízet květy denně. Obecně je lepší sklízet květy před úplným rozvitím, při sušení se totiž květ ještě otevírá. Příliš otevřené květy nesbírejte, nevypadají po usušení pěkně, pouze je z rostliny odstřihněte, aby ji zbytečně nevysilovaly. Například květy smilků nebo slaměnek „stárnou“ velmi rychle, proto je každodenní sklizeň opravdu nutná. Pravidelná sklizeň navíc podporuje tvorbu nových květů. Květy k sušení sklízejte za suchého počasí a oschlé po ranní rose.

Jak slaměnky sušit

Pro sušení květin je optimální teplota mezi 20 – 30 °C. Všechny prostory, kde je možné rostliny kvalitně usušit přirozeným teplem, musejí být tmavé, teplé, čisté, dobře větrané, bez prachu a samozřejmě suché. Hodí se půdy, kůlny a různé haly. O tom, jak lze domov ozdobit sušenými květinami, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47