Stylový nábytek z palet. Na co si dát pozor při koupi palet a co z nich lze vyrobit

 Tipy a inspirace 
12. května 2021 10:44 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jak vybrat správné palety pro domácí i zahradní tvoření Depositphotos
Vlastnoručně vyrobený nábytek z palet je v dnešní době velmi trendy. Vyrobit si můžete vícepatrový záhon, prostorné posezení, postel, stůl nebo například botník. Poradíme vám, jaké palety vybrat, jak je ošetřit a k čemu je použít.

Nábytek ze starých dřevěných palet už dávno není výstředností a nachází oblibu při stylovém zařizování domácností a zahrad. Lze z nich totiž vytvořit nespočet věcí a pořizovací náklady jsou nízké.

Jaké palety vybrat a na co si dát pozor

Palety zakoupíte buď úplně nové v hobby marketech, kdy je potřeba počítat s vyšší pořizovací cenou, nebo si pořídíte recyklované palety. Pokud půjdete ekonomičtější cestou recyklovaných palet, je to naprosto v pořádku, pouze buďte obezřetnější při výběru a palety zkontrolujte. Některé české palety jsou vyráběné z měkkého smrkového dřeva, které moc nevydrží.

Dále se při výběru používaných palet zajímejte o to, co bylo na paletách převáženo. Prodejce vám to musí sdělit. V případě, že byly palety používány k přeskladnění chemikálií nebo potravin, tak raději zvolte jiné.

Kdy zpozornět a paletám se úplně vyhnout? Pokud na paletách naleznete iniciály MB, pak jsou palety ošetřené jedem, tzv. metylbromidem. Stejně tak pokud jsou vnitřní špalky z dřevotřísky, tak je dost pravděpodobné, že je celá paleta napuštěná formaldehydem.

Při výběru palet se řiďte také tím, co z nich vlastně chcete tvořit. Pokud se bude jednat o postel, tak není od věci koupit palety nepoužívané. Zatímco pokud si chcete vytvořit záhon nebo venkovní stolek, tak postačí ty recyklované.

Jak je ošetřit

Ošetření palet je velmi důležité, abyste se vyhnuli potenciálnímu zranění, které můžou způsobit neopracované surové palety kvůli třískám. Proto je potřeba povrch palet očistit, obrousit a ošetřit lakem, což výrazně zvýší životnost dřeva. Pokud budete mít palety venku, je ošetření lakem naprosto nutné. Palety samozřejmě můžete dále barvit.

Stylový nábytek a doplňky z palet

Jak již bylo napsáno na začátku, z palet jde vyrobit obrovská škála nábytku jak do domácnosti, tak na zahradu. Nejčastěji se jedná o následující kousky. Fantazii se však meze nekladou. Dále čtěte: Ucpané a zapáchající odpady. Jak vyřešit tento problém rychle a bez instalatéra

  • zahradní nábytek
  • záhony a komposty
  • držáky a organizéry na nářadí
  • houpačka
  • postel
  • skříň
  • botník
  • stůl
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod