Horko láká do vody. Co takhle zkusit vodní postel?

 Tipy a inspirace 
05. srpna 2018 11:03 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vodní matrace může chladit i hřát Shutterstock
Spánek je nejdůležitější část celého dne, bez něj bychom nemohli existovat. U tisíců lidí je však tento spánek velmi nekvalitní. Příčinou obvykle bývá příliš vysoká teplota v ložnici, nedostatečná tma a špatná matrace. Právě matrace je pro kvalitní spánek a naše celkové zdraví zásadní.

Mnohdy pomůže potíže vyřešit vodní matrace, na které je páteř vždy správně podpořena bez ohledu na polohu a tělesnou váhu, což zádům přináší okamžité uvolnění tlaku a bolestí v zádech.

Vodní postele už v Persii v době před 3000 lety, kdy se vodou naplňovaly kůže ze zabitých zvířat a na nich pak spali nemocní lidé. Jejich hlavní výhodou je rovnoměrné rozložení váhy těla. Vodní matrace tedy není ani moc tvrdá tak, aby způsobovala otlaky a ani moc měkká. Výsledkem je hluboký spánek, který neruší neustálé převalování na lůžku. 

Jak to funguje 

Každá matrace se plní vodou podle váhy člověka, který na ní bude spát. Když si na naplněnou matraci sedne, musí lehce cítit spodní desku. Pokud ji necítí, je v matraci vody hodně a je nutné ji odpustit. Ve chvíli ulehnutí na vodní matraci, se voda vytlačí tak, že se matrace přizpůsobí přesně vašemu tělu, což je skutečný balzám pro páteř. Navíc můžete zvolit teplotu vody. U novějších typů si můžete na každé půlce postele zvolit jinou teplotu. Žena si tak na manželském lůžku může nastavit vyšší teplotu, než její partner. 

Komu vodní matrace pomáhají 

Zálibu ve vodních postelích a matracích nacházejí zejména citliví jedinci. Teplo působí blahodárně na klouby a svaly. Beztlaká podpora těla a teplota dohromady se využívají při léčbě revmatismu, artritidě, bolestech zad a kloubů. Velmi příjemný je odpočinek na vodní matraci pro těhotné ženy, kterým umožňuje i polohu na břiše. 

Jakou vybrat 

Na trhu jsou víceméně dva druhy vodních matrací. Jedny jsou konstrukčně staré a většinou se jim říká „neukotvené“, což jsou vlastně pytle naplněné vodou. Mnohem lepší jsou novější matrace, kde je voda jediným obsahem matrace. Při koupi je dobré mít připravený pevný podstavec, nebo ji kupovat s rámem. Stejně jako u běžných matrací se i u vodní orientujeme při výběru podle tvrdosti. Každá matrace obsahuje několik vrstev vatelínu, který je prokládán molitanem. Po napuštění se zklidňuje vodní hladina a současně zvyšuje tvrdost matrace, čím více vrstev, tím tvrdší je matrace a tím rychlejší má zklidnění. Nejtvrdší matrace má až osm vrstev a je určena zejména pro osoby s váhou nad sto kilo. Rozměry vodních matrací jsou stejné jako u klasických. Pro manželská lůžka se doporučuje typ dual. Jde o dělenou matraci, kde jsou dva samostatné systémy spojené v jedno lůžko. Vodou si matraci naplníte až doma po instalaci postele. Samozřejmě pod postelí není možné mít žádný úložný prostor. 

Jednoduchá údržba

Snadná je i údržba vodní postele. Do matrace se nalévá jednou ročně koncentrát, který vodu i celou matraci (tedy PVC, ze kterého je vyrobena) vyčistí. Takto nevzniká žádný prostor pro alergeny. Na vodní postele se vztahují normy, stejně jako na jiný druh nábytku. Proto se nemusíte bát, že postel praskne a voda se vylije. Díky náplni z vody také nemusíte mít obavy, že se matrace proleží. Dlouhá léta vydrží v optimálním stavu. Nemá totiž žádné pohyblivé části jako rošty do postele, apod. Vodní náplň se ohřívá pomocí elektrické energie. 

Nevýhody 

V ideálním případě si spaní na vodní posteli předem vyzkoušejte. Jedině tak zjistíte, jestli vám bude spaní na ní vyhovovat. Možnost máte v některých hotelech. Nevýhodou vodní postele může být spotřeba energie pro vyhřátí postele. Navíc je třeba hlídat přílišné teplo, které samozřejmě škodí. Platí tedy zásada – v noci není dobré tělo přehřívat. A to může být nevýhodou vodní postele – její uživatelé si na příjemné teplo brzy zvyknou a zapomínají si před usnutím snížit teplotu. Jak vybrat správnou postel, jsme psali také zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve