Potřebujete internet v celém bytě či domě? Žádný problém

 Tipy a inspirace 
07. července 2018 12:19 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Existují řešení, jak zlepšit pokrytí bytu internetem Shutterstock
Možná máte také tu zkušenost, že v některých částech bytu či domu se nemůžete na internet připojit. Chtěli byste se svalit do postele a ještě překontrolovat maily, ale musíte vstát a hledat signál. Máme několik doporučení, jak situaci vyřešit.

O tom, jaký si pořídit domů internet, se můžete dozvědět více v článku zde. Dnes nám půjde o jinou věc, totiž o pokrytí celého bytu či domu. Pokrytí bezdrátovým internetem se šíří z antény či antén wifi routeru. Pokud máte například připojení k internetu prostřednictvím pevné linky a VDSL modemu, pak je stejná krabička i zdrojem bezdrátového pokrytí vaší domácnosti. A v tom může být problém. Obzvlášť, když je nevhodně umístěná.

Správné místo pro modem

První radou, která v mnoha případech může pomoci, je umístit zdroj vašeho bezdrátového internetu na vhodné místo. Logicky by šlo o střed vašeho bytu. Jenže signál se nešíří docela rovnoměrně, takže to chce si dát trochu práce a správné místo vyhledat. Někdy pomůže jen změna výšky vysílací stanice či změna naklopení antén. Vysloveně nevhodná místa pro umístění jsou rohy místností, zejména když zde máte silné stěny nebo dokonce nějaké kovové konstrukce.

Pokud má váš modem odpojitelnou anténu, můžete také uvažovat o připojení větší antény. I tak lze v některých případech zvětšit pokrytí domu či bytu signálem. Někdy ale všechny snahy selžou a pak musíte využít některou z následujících rad.

Nákup extenderu či wifi routeru

Existují jednoduché extendery bezdrátové sítě, které zajistí rozšíření signálu. Obvykle mají podobu krabičky, která se zapojí do zásuvky a prostřednictvím webového rozhraní se nastaví. Pro některé situace to není špatné řešení, ale u těch levnějších a jednodušších dochází k významnému zpomalení internetu v rámci celého objektu. Pokrytí se zlepší, ale na úkor kvality připojení. Cenová relace se pohybuje kolem jednoho tisíce korun.

Lepší variantou proto bývá investovat do nákupu výkonného wifi routeru, který má vyšší vysílací výkon a tím pádem z místa, kde ho umístíte, pokryje větší plochu. Někdy se takto podaří vyřešit i pokrytí na verandě či na zahradě. Počítejte s cenou mezi třemi až pěti tisíci.

Mesh sítě

Velmi moderní a přitom jednoduché řešení spočívá v nákupu síťových prvků typu „mesh“, které vytvoří systém několika buněk, které pokryjí jedním signálem velký prostor. Základna je kabelem připojena k internetu, ostatní buňky vyžadují jen napájení. Na trhu jsou většinou sady tří kusů nebo jednotlivé stanice. Výhodou je, že stanice lze k vaší síti přidávat, a tak dokrývat další a další prostory v domě či rozlehlém bytě. Řešení zvládne nasadit i naprostý laik. Vše se konfiguruje přes aplikaci v mobilním telefonu či přes web. Většina funkcí je nastavena automaticky. Jde o elegantní řešení, které je ale poněkud dražší. Za systém se třemi stanicemi, které pokryjí zhruba 500 m čtverečních, zaplatíte kolem 12 tisíc korun.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve