Jak vyprat zpocenou kšiltovku? Tohle s ní určitě nikdy nedělejte

 Tipy a inspirace 
11. července 2018 15:55 / Iva Dvořáková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Kontrastní barvy na kšiltovce je jistější vyprat v ruce Pexels
Praní kšiltovek je jistější ručně, i když jde o nový kousek. U starších kusů by pračka zase mohla způsobit zlomení kšiltu, takže i v tomto případě platí, že budete muset zapojit ruce, saponát a umyvadlo.

Dřív ji nosily pouze děti, ale v poslední době si kšiltovka vydobyla pozici módního doplňku i pro dospělé. Čas od času je ale dobré ji vyprat - jenže ten tvar... Jak?

Zatímco novější kšiltovky je někdy možné jednoduše hodit do pračky, starší kusy, nebo čepice, na kterých vám obzvlášť záleží, je lepší prát raději v ruce, pokud si nechcete zničit svou oblíbenou.

Novější čepice

Zašpuntujte umyvadlo a naplňte ho asi do poloviny studenou vodou. Až bude voda natékat, nalijte do ní odměrku tekutého prostředku na praní (bez bělidla). V umyvadle budete mít bubliny a mydlinky.

Na nejhorší špínu a skvrny naneste předepírací prostředek proti skvrnám. Obvykle se tato místa nacházejí všude tam, kde se dlouhou dobu hromadí pot a prach z dlouhých dní na slunci nebo pobíhání po hřišti.

Ponořte kšiltovku do vody s mydlinkami. Čistým hadříkem namočeným ve vodě se saponátem vydrhněte nejhorší skvrny. Pokračujte, dokud se nezbavíte všech fleků.

Místo čistého hadříku můžete také použít třeba starý zubní kartáček. Pokud máte obavu, že se poškodí logo nebo nášivka, vydrhněte jejich okolí opatrně kartáčkem. Budete mít větší kontrolu nad tím, kde a jak čistíte, než když použijete hadřík.

Pak vypusťte z umyvadla vodu. Čepici vymáchejte pod studenou tekoucí vodou, dokud z ní nepoteče pouze čistá voda.

Několika ručníky čepici vysušte. Vycpěte vnitřní stranu kšiltovky, aby během schnutí neztratila tvar. Na toto se hodí také menší míč, na který můžete čepici nasadit.

Položte čepici na suchý ručník před větrák. Za několik hodin by měla být jako nová a připravená na to, abyste ji znovu ušpinili.

Nová kšiltovka s výšivkou

Vezměte si kousek potravinářské fólie. Fólii přelepte přes samolepku. Snažte se zakrýt co nejmenší kousek čepice, abyste jí mohli většinu vyprat. Tento fígl použijte v případě, když máte strach z poškození výšivky či nálepky na čepici.

Namočte kartáček do teplé vody, kde by neměl být žádný saponát. Opatrně vydrhněte špínu a skvrny od potu. Kartáček na zuby vám umožní drhnout mnohem přesněji, než hadřík a díky tomu se na čepici lépe zachovají barvy.

Ve velké misce smíchejte 1/2 lžíce prášku na praní a 7 – 8 šálků vody. Pozor, saponát musí být bez obsahu bělidla, které by mohlo čepici poškodit. Pokud potřebujete čepici zbavit opravdu silné vrstvy špíny, namočte kartáček do vody se saponátem.

Namočte kartáček do teplé vody a vydrhněte z čepice saponát. Udělejte to samozřejmě čistou vodou. Opatrně vyčistěte místo, na které jste předtím nanesli saponát.

Odstraňte z výšivky zakrytí a nechte čepici uschnout na vzduchu. Pokud máte obavy, že se srazí (třeba, jestliže je velmi mokrá), nasaďte si ji na hlavu a nechte ji uschnout tak. Pak bude mít přesný tvar jako vaše hlava.

Starší kšiltovka

Nejdřív pro jistotu otestujte stálost barev. Namočte hadřík do studené vody a kápněte na něj trochu saponátu. Ten kupte co nejšetrnější. Tam, kde jste použili saponát, naneste ještě odstraňovač skvrn.

Vydrhněte hadříkem se směsí saponátů malý, skrytý kousek látky čepice. Dobrou volbou je například vnitřní lem pod kšiltem. To vám pomůže zjistit, zda se barva čepice při praní nevymývá.

Opláchněte vypraný kousek čepice čistým, namočeným hadříkem. Nechte čepici uschnout na vzduchu. Pokud se barva nijak nezměnila, můžete špinavá místa kšiltovky vyprat bez obav, že její barva utrpí.

Jestliže se ale barva změní a vy nechcete, aby kšiltovka svůj původní odstín změnila, budete ji muset vyprat pouze v čisté vodě. Skvrny od potu pak samozřejmě půjdou dolů obtížněji.

Zbytek čepice vyperte hadříkem, namočeným do směsi vody se saponátem. Dejte si záležet, aby byl ve vodě dostatek mydlinek. Věnujte pozornost zejména lemu, tam bývají starší kšiltovky nejvíc špinavé.

Namočte hadřík do studené vody a opláchněte kšiltovku. Opakujte, dokud nepoteče jen čistá voda bez saponátu. Poté nechte čepici uschnout jako obvykle.

A pokud máte na kšiltovce náhodou skvrny od trávy, psali jsme tento článek o tom, jak trávu vyprat. Tak mrkněte!

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím