Vybíráte novou barvu do ložnice? Těmto odstínům se vyhněte

 Interier 
14. března 2019 10:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Barvy v interiéru dokáží hodně působit na emoce Depositphotos
Chystáte si vymalovat ložnici? Pak dobře volte barvy. Některé se totiž vyložené do této místnosti nehodí. Které to jsou?

I když se to nezdá, barvy působí na naše emoce, aniž bychom si to uvědomovali. Některé odstíny mohou například evokovat chutě, jiné zase působí relaxačním dojmem nebo nás naopak povzbuzují k aktivitě. Proto obzvláště v ložnici byste měli být ve volbě barev opatrní. Některé barvy se totiž se sladkými sny skutečně neslučují. Jaké to jsou?

Fialová povzbuzuje mozek

Jestli si myslíte, že fialová uklidňuje a navozuje relaxaci, jste na omylu. Tato barva  naopak podporuje tvořivost. Dokáže dokonale povzbudit mozek a přilákat na sebe pozornost. Takže se hodí spíše do kanceláří, škol nebo zasedacích místností, kde je potřeba zapojit mozek. Ten je naopak potřeba uklidnit právě v ložnici. Fialové by se tak měli vyhýbat lidé, které mají problémy s nespavostí. Pokud přeci jen toužíte po fialové, dejte raději na její světlé odstíny a nebo si dopřejte fialkovou třeba na povlečení či jiných doplňcích. 

Čerevné se vyhněte obloukem

Červená působí teplým dojmem a evokuje pocit, že dokáže zahřát. To je sice pravda. Ale některé její odstíny zbytečně zatěžují již tak namáhaný zrak a dokonce mohou vyvolávat agresivitu. Kromě toho také červená barva vyvolává chuť k jídlu, takže se hodí spíše do kuchyně. Pokud hledáte vhodný odstín právě do této místnosti, více o tomto tématu jsme psali zde.

S černou opatrně

Černá barva evokuje luxus, zvlášť v kombinaci se zlatou. Ale i zde platí jedno pravidlo. Všeho s mírou. A to platí i o černé barvě. Pokud to s ní přeženete, bude váš interiér působit spíše depresivně a hlavně vám opticky zmenší místnost. Toužíte-li přeci jen po troše toho luxusu, pak volte maximálně černé doplňky jako povlečení, sošky či malý nábytek. 

Neonové jsou divoké

Milujete zářivé neonové barvy? Jsou sice moderní, ale v interiéru působí příliš divoce. V ložnici by vám třeba taková křiklavě oranžová nebo zelená nedopřála moc odpočinku. Naopak neonové odstíny povzbuzují mozek k aktivitě a zaměstnávají vaše smysly. Pokud chcete zelenou do ložnice, volte jemné odstíny a neonovými si vybavte třeba svůj jarní šatník. 

Staré dobré trio

Jaké jsou tedy nejvhodnější barvy do ložnice? Jsou to tři odstíny. Modrá, zelená a žlutá. Modrá připomíná barvu nebe a oceánu, dokonale uklidňuje, snižuje tep a nejlépe ze všech barev připravuje tělo na spánek. Neměla by ale být zářivá, spíše v jemnějším nebo až šedavém odstínu. Pro některé je možná překvapení, že je žlutá vhodná barva do ložnice, ale je to tak. Slunečný odstín stimuluje nervový systém. Chcete mít pohodový den? Zvolte veselý odstín, ten okamžitě vytváří pocit pohody. Jemná zelená je třetí nejvhodnější barvou pro spaní, která dokáže uklidnit mysl a připravit tělo na odpočinek. Zelená působí proti náladovosti a podrážděnosti, proto můžete každé ráno vycházet z ložnice odpočinutí a dobře naladění.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod