Není křeslo jako křeslo. V některém si skvěle odpočinete, další lze proměnit v postel

 Interier 
11. března 2019 13:43 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Křeslo skýtá velké pohodlí Depositphotos
Křesla se z domácností poněkud vytratila, což je velká škoda. Obvykle si lidé pořídí do obýváku sedačku, ale křeslo často pomíjejí. Přitom právě tento kousek nábytku má mnoho pozitiv. Lze si v něm pohodlně přečíst knížku, posadit do něj návštěvu nebo v něm relaxovat a nabrat síly.

Je pravda, že křeslo často vyžaduje prostor, což je zřejmě jeden z hlavních důvodů, proč si lidé raději pořizují jen sedačku a k jídelnímu stolu pár židlí. Jenže židle vám křeslo nenahradí. A sedačka taky ne. Pokud to tedy váš obývací pokoj jen trochu dovolí, dejte křeslu šanci. Dnes už lze pořídit i křesla, která nejsou tolik prostorově náročná, takže se hodí i do menších bytů.

Vybrat správné křeslo není jen tak. Každý typ křesla totiž plní trochu jiný účel. Každopádně je nutné, aby se vám v něm dobře sedělo. Pohodlný a dostatečně široký sedák je tak základem. Jen to ale nestačí.

Typy křesel

Existuje mnoho typů křesel. Představíme vám pět těch nejpoužívanějších.

Ušák

Tradiční křeslo s vysokým a širokým opěradlem je osvědčenou klasikou v oblasti komfortu. O boční části opěradla si můžete příjemně opřít hlavu a zdřímnout si. Díky vysokým a nadýchaným područkám má člověk pocit, že sedí na královském trůně.

Klubovka

Klubová křesla jsou veskrze stylovou záležitostí. Jsou tradiční součástí pánských klubů, díky čemuž si získaly svůj název. Tradičně se mohou pochlubit honosným designem, potahem z pravé kůže a luxusním dojmem. Klasickým znakem jsou široké područky, které často splývají s opěradlem.

Relaxační křeslo

Jak už název napovídá, tato křesla jsou stvořená především pro relax. Obvykle mají řadu funkcí, od možnosti polohování přes rozkládání až po vyhřívání a další různé vychytávky. Součástí bývá také podnožka pro odpočinek znavených končetin.

Pohupovací a houpací křesla

Další kategorii tvoří křesla, na kterých můžete odpočívat při příjemném pohupování či houpání, které vás rychle zbaví nahromaděného stresu. Pokud ale máte raději točení než pohupování, poohlédněte se po křesle otočném.

Lenošky

Lenošky jsou křesla uzpůsobená nejen pro lenošení, ale hlavně pro relax celého těla. Jejich ergonomický tvar je přizpůsobený tak, aby do něj lidské tělo dokonale zapadlo. Má prodloužený sedák pro komfort nohou a podhlavník pro odpočinek krku.

Materiál

Když vybíráte křeslo, měli byste hledět nejen na vzhled a funkci křesla, ale i materiál, z kterého je zhotoveno. Z praktického hlediska je dobré zvolit takový potahový materiál, který lze snadno čistit a zároveň je příjemný na dotek. Za kvalitní kousek si sice připlatíte, ale rozhodně se v tomto ohledu vyšší investice vyplatí.

Extra funkce

Dnešní křesla mohou disponovat i řadou vymožeností, které vám ještě více zvýší komfort. Někdo například ocení nastavitelné podpěrky rukou. Lidé, kterým se špatně vstává, zase ocení křeslo se zdvihem, který dokáže křeslo zvýšit o desítky centimetrů. Zvláštní kategorií jsou pak masážní křela, o kterých jsme psali zde. Některá křesla lze také rozložit v jednoduché lůžko, které může posloužit k přespání nečekané návštěvy. Jiná zase skýtají úložný prostor, což ocení hlavně majitelé menších bytů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve