Tapety jsou stále více trendy. Dokáží výrazně změnit interiér

 Interier 
28. února 2019 08:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
7 fotografií v galerii
Tapety se dají sehnat v nepřeberném množství barev i provedení Shutterstock
Myslíte si, že tapetování už je přežitek? Omyl. Právě naopak. Tapety jsou v kurzu čím dál víc. A hlavně je to nejjednodušší způsob, jak rychle dodat interiéru nový šmrnc.

Tapety už nejsou z nouze ctnost, ale trendy záležitost, díky které je možné za pár hodin proměnit interiér absolutně k nepoznání. Jejich vzory hýří nespoutanou fantazií barev a námětů, dokonce i v 3D provedení. Změnilo se nejenom používání tapet, ale také jejich materiál.

Proč tapety?

Tapety představují větší možnost barevných kreací, než nabízí pouhé vymalování. Dodají vašemu domovu osobitost výtvarného pojetí. V zimě udrží více tepla. Působí i jako protihluková bariéra, což oceníte, pokud bydlíte v panelovém domě a nechcete vědět, co se děje u sousedů. Některé druhy tapet umějí zakrýt i praskliny. Další výhodou je ochrana před plísní, což je ideální volba pro vlhčí domácnosti. 

Papírové nevydrží

K nejlevnějším patří stále ty papírové, ale jejich životnost odpovídá také ceně. Rychle se odřou a když se stane nehoda, lze je sice občas setřít vlhkým hadrem, ale žádnou důkladnější očistu nesnesou. A do vlhkých místností se v žádném případě nehodí.

Trendy vliesové

Větší odolnost a také snazší aplikaci nabízejí tapety vliesové. V podstatě jde o netkanou textilii z lisovaných neuspořádaných buničitých a syntetických vláken. Jsou voděodolné a omyvatelné. Díky své pevnosti dokáží také zakrýt drobné praskliny a nerovnosti na stěně. Jde nejenom snadno nanést, ale pokud před tím ještě napenetrujete zeď, jde tapeta bez problémů a bez poškození zdi snadno sundat. Velmi žádané jsou v poslední době motivy s 3D efektem. Ten už se dostal dokonce i na podlahy, takže dokáže proměnit koupelnu třeba v mořskou hlubinu

Vinyl vydrží vše

Speciální skupinou jsou potom tapety vinylové. Díky své odolnosti jsou skvělou volbou do namáhaných prostor, jako bývají koupelny nebo kuchyně. Jsou omyvatelné, oděruvzdorné a cenově patří ke středu. Použít se dají ve kterémkoliv pokoji, dokonce i v dětském. Nemusí jít přitom nutně o motivy, které jsou určené dětem. Skvěle vypadá například hnědá, béžová či šedá barva, kterou můžeme zkombinovat s dětskými a veselými motivy. Pokojíček pak vypadá velmi moderně a nadčasově a hned tak se neomrzí. A když už přece jen ano, lze tapety snadno vyměnit.

Dobrý podklad je základ

Důležité je, aby byl povrch, na který budete tapetu aplikovat, čistý, savý, rovný a hladký. Proto je někdy potřeba trochu úprav, než se pustíte do lepení. Lepit vždy začínejte u okna a pásy tapet lepte od středu směrem k okrajům – vyvarujete se tak zbytečně velkému množství vzduchových bublin. Pak už stačí jen několik hodin práce a nový interiér je na světě. Ale pozor. Tapety nejsou vhodné do místností, kde se kouří. Nasávají totiž do sebe cigaretový kouř a drží se v nich. Budete potom déle a obtížněji větrat, navíc vám tapety rychleji zežloutnou!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod