Koupelna plná květin. Tyto pokojovky milují přítmí a vlhko

 Interier 
17. února 2019 10:43 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Květiny dokáží koupelnu ještě více zútulnit Internet
Myslíte si, že pokojové rostliny do koupelen nepatří? Omyl. Právě vlhké prostředí jim velice svědčí a dají se pěstovat i bez oken.

Tma a vlhko. To obvykle bývá v koupelně. A možná proto by asi těžko někoho z vás napadlo, že existuje rostlina, kromě umělé, která zde má šanci přežít. Možná se budete divit, ale mohla… V žádném případě ale nečekejte koupelnu v plném květu.

Zmizí sterilní prostředí

Představa, že koupelna není příliš vhodné místo pro pěstování květin, je mylná. Většina pokojových rostlin v českých domácnostech totiž pochází z tropických a subtropických lesů. Proto jim svědčí vyšší vzdušná vlhkost. Navíc koupelna díky zeleni ožije a ztratí dojem sterility, který občas evokuje.

Koupelna bez oken

Pokud máte v koupelně okno, můžete v ní pěstovat prakticky jakoukoliv rostlinu, třeba banánovník. Jenom dbejte na to, aby se rostliny nedostaly do přímého kontaktu se sluncem. U koupelen bez oken je to trochu těžší, ale ne nemožné. Rostlinu do koupelny můžete umístit, když ji alespoň na dva dny v týdnu přenesete na světlo. Ne každé květině ale častá změna místa vyhovuje, takže sledujte, jak na přesuny reaguje. Druhů rostlin, které lze v koupelně úspěšně pěstovat, je více.

Odolné kapradiny

Kapradiny nejsou nijak náročné na světlo, a pokud máte v koupelně třeba jen malé okno, měly by to zvládnout. Zalévejte je tak, aby měly vždy lehce vlhký substrát. Existují desítky druhů kapradin a mezi naše nejoblíbenější patří například ledviník, parožnatka nebo netík.

Na zimu asparagus

Oživení vtiskne koupelně zcela jistě asparagus plumosus. Tuto květinu můžete do koupelny přesunout třeba jenom přes zimu, kde bude vyloženě spokojená. Díky velmi drobným lístkům na dlouhých větvičkách může někomu připomínat stromeček nebo jemnou kapradinu. Rostlince navíc přes zimu často zasychají konečky listů a právě pobyt ve vlhké koupelně tomu zabrání. 

Nenáročný "bambus"

Pokud hledáte nenáročnou rostlinu, která skutečně okno nevyžaduje, pak sáhněte po lucky bambusu. Tato květina je nenáročná, navíc skvělá pro hydroponní pěstování, třeba ve vzduchu.

Šplhavnice

Potosům nebo-li také šplhavicím se daří ve světlých i v tmavších místnostech. Druhů šplhavnic je spousta, takže je jen na vás, jestli si pořídíte oblíbenou žluto-zelenou či exotickou neonovou variantu. Potos dokáže při dobrých podmínkách poměrně rychle růst, takže záhy můžete rostlinu pnout z jedné strany místnosti do druhé. Podobně jako šplhavnice doporučujeme do koupelny umístit popínavé filodendrony. Péče o ně je velmi podobná a liší se jen tvarem listů, které připomínají srdce.

Begonii i bez oken

Do koupelny bez přímého světla si můžete pořídit begonii. Miluje vyšší vzdušnou vlhkost, a také místnosti bez přímého slunečního záření. Takže do světlé koupelny je tato květina naprosto idelání stejně jako maranty, které se vám při správné péči odvděčí krásným zbarvením listů a drobnými kvítky.

Orchideje vám budou kvést

Jestli pěstujete orchidej a nechce se jí kvést, přeneste ji právě do koupelny. Díky vlhkému prostředí vám bude kvést opakovaně. Orchideje vyžadují o něco více světla než kapradiny, péče o ně je však velmi obdobná. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008