Lampa může být skvělý doplněk. Nejdříve ale zvažte, kam ji budete chtít umístit, až pak vybírejte

 Interier 
22. ledna 2019 09:50 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z lampy můžete udělat skvělý doplněk Depositphotos
Také v těchto pošmourných dnech přemýšlíte, že byste svou domácnost prozářili nějakou designovou lampičkou? Krok je to určitě správný, protože lidský organismus potřebuje dostatek světla, aby dobře fungoval a nepropadal depresi.

Ovšem nejdříve dobře zvažte, kam nové svítidlo budete chtít umístit. Na každé místo jsou totiž kladeny jiné nároky.

Jiné místo, jiné nároky

Mnozí z nás se často nechávají unést zajímavým či netradičním designem, kterým se dnešní lampy pyšní. Je však rozdíl, zda budete lampičku používat ke čtení před spaním, nebo jako důležitou součást vašeho pracovního dne. 

Na pracovní stůl

Pokud vybíráme lampičku na psací stůl, měli bychom jí věnovat maximální pozornost. Měla by mít dostatečně velký podstavec a rameno, které se bude přizpůsobovat aktuální potřebě. Je jedno, zda bude vysunovací nebo pohylivé v kloubu, ale hlavně musí být variabilní. Žárovka by měla být především příjemná vašim očím, protože u ní budete trávit velkou část dne. Nejpříjemnější pro oči jsou zřejmě LED svítidla, ovšem mnozí z nás nedají dopustit ani na klasické žárovky.

Když si rádi čtete před spaním

Vybíráte-li lampičku na noční stolek, volte takovou, u níž budete moci dobře nastavit směr, kterým bude svítit. Ocení to zejména ti, kteří si před spaním rádi čtou, zatímco jejich protějšky už raději spí. Vy budete mít ostré světlo, abyste si nezkazili oči, a váš partner bude mít příjemné přítmí.

Máte-li však lampu pouze jako pomůcku pro lepší orientaci po místnosti, bude vám stačit menší svítidlo s mléčnou žárovkou a dobrým stínidlem. Případně můžete sáhnout pouze po takzvané bludičce, kterou můžete mít celou noc v zásuvce kousek nad podlahou. 

Osvětlujte podle nálady

A pokud kupujete lampu do obývacího pokoje, která nebude zodpovídat za kvalitní osvětlení celé místnosti, sáhněte jednoduše po takové, která se vám líbí. Jste-li vášniví čtenáři, kteří si rádi přisvítí na stránky knihy, můžete sáhnout po takovém svítidle, které má kromě centrální žárovky také jednu bodovou. Mnohé lampy se dnes nabízejí také s takzvanou funkcí stmívání, takže vám umožní světlo regulovat podle aktuální potřeby či nálady.

Chcete-li však kromě lampiček řešit centrální osvětlení v celém domě či bytě, existuje mnoho možností, jak vaše potřeby vyřešit. Inspirovat se můžete například v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008