Jak často doma měníte použité ručníky, osušky a povlečení? Možná budete v šoku

 Interier 
15. února 2019 10:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Použité ručníky i osušky jsou doslova inkubátorem nebezpečných bakterií Shutterstock
Jednou týdne měníte ručníky, jednou za měsíc ložní povlečení. To vše v domnění, že je to dostačující. Jenomže opak je pravdou. Tyto věci je potřeba měnit mnohem častěji. Proč?

Nepříjemné reakce kůže, infekce, alergie, akné, dýchací problémy... Dost možná, že si za celou řadu těchto problémů můžete sami. A to tím, že nedostatečně měníte své povlečení a ručníky, které jsou líheň bakterií a roztočů. Kdy je tedy správné toto koupelnové a ložní povlečení měnit?  

Ložní i každé tři dny

Je známo, že v posteli trávíme zhruba třetinu svého života. Proto je třeba udržovat ji neustále v čistotě. Takže to znamená, že je potřeba jej měnit mnohem dříve, než ve chvíli, kdy začne nelibě vonět. Zbytky kůže i pot, který se za dobu používání v peřinách či polštáři nahromadí, může zapříčinit vznik akné, ale také za vznik alergií nebo zhoršení astmatu a dýchacích problémů. Vyměnit povlečení je potřeba jednou za týden, nejpozději po 14 dnech. Pokud jste nemocní, alergici nebo se nadměrně potíte, mělo by se ložní prádlo měnit jednou za tři dny. 

Osušky-líheň bakterií

Osušky jsou vyloženě líhní různých bakterií. Do osušek si totiž otíráte své vlhké vymydlené tělo, takže kromě vody v nich končí zbytky kožních buněk, které bakteri doslova milují. Výsledkem mohou být infekce a kožní nemoci přenášející se na celé tělo, včetně stafylokoka, který se schovává na naší pokožce. Ten je naprosto neškodný, ale jen do doby, než se dostane do otevřené ranky. Tam pak může způsobit vážné kožní infekce. Osušky je nutné měnit každé tři až čtyři dny a hlavně se o ně nedělit.

Horší než hlava ve WC

Spousta lidí mění své ručníky jednou za pět dní, někteří dokonce po týdnu. Jenomže vězte, že v tuto chvíli je pro vás mnohem bezpečnější se umýt v toaletě než si utrřít obličej do takového ručníku. Proč? Jednoduše si tím výrazně zvyšujete pravděpodobnost nákazy touto zákeřnou bakterií E-coli, než když byste si obličej umyli v záchodu. Ideálním intervalem, kdy měnit a prát ručníky jsou dva až tři dny. Tipy, jak je mít i po vyprání měké, hebké a voňavé jsme psali zde.

Nebezpečí číhá z utěrek

Dalším nebezpečím, které na vás číhá, je kuchyně. Respektive kuchyňské utěrky. Jejich pravidelná výměna je opět velmi často podceňována. Možná, že jste ani netušili, že na denně používané kuchyňské utěrce dvěstěkrát víc bakterií než na záchodovém prkénku. A ty pak přenášíte na čisté nádobí, ruce, kuchyňský stůl, často i ovoce nebo zeleninu.  Právě kombinace tepla, vlhka a zbytků potravin je ideální pro množení bakterií. Utěrky byste proto měli vyměňovat každé 2 až 3 dny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47