Při výběru kytek do ložnice dejte pozor. Některé dokáží vzít chuť k milování

 Interier 
01. března 2019 13:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Do ložnice se skvěle hodí kapradiny Depositphotos
Květiny vnesou do každé místnosti tu správnou energii, nic se ale nemá přehánět a v případě květin v ložnici to platí dvojnásobně. Jsou zkrátky druhy, které byste rozhodně měli nechat raději za dveřmi, protože mohou nadělat víc škody než užitku.

Některé rostliny mohou narušovat klidný spánek a jiné prý dokonce vezmou chuť i na sex. Pokud tedy chcete vyzdobit vaši ložnici živou zelení, dobře zvažujte, po jaké rostlině sáhnete. Pečlivým výběrem totiž předejdete případným nepříjemnostem.

Nenechte si narušit klidný spánek

Během doby, kdy spíme, je aktivní pouze jeden jediný smysl, a to čich. Vůni tělo vnímá i ve spánku a může na ni reagovat třeba i bolestí hlavy. Z toho důvodu není moc vhodné dávat si do ložnice květiny, které příliš intenzivně voní. Jde napříkad o lilie, konvalinky, ale i třeba voskovky. Pokud totiž voskovka kvete, její vůně se nejvíce rozvine právě v noci. Výsledkem pak může být zmíněná bolest hlavy. Příliš silné vůně vás také mohou budit.

Vyhněte se chlupatým rostlinám

Do ložnice si nedávejte ani žádné rostlinky, jejichž listy pokrývají jemné chloupky. Ty totiž zachytávají prach, který se pak dostává zpět do vzduchu. A zřejmě se nenajde nikdo, kdo by chtěl celou noc vdechovat prach. Raději si pokoj, ve kterém spíte, vyzdobte rostlinami s hladkými listy, které prach tolik nezachytávají a hlavně je lze snadno a rychle osprchovat.

Kaktus rozhodně ne

Kakuktusy jsou mezi mnohými oblíbené pro jejich nenáročné pěstování. Rozhodně byste je ale neměli mít v ložnici. Jakékoliv rostliny, které mají ostré listy nebo jsou jinak pichlavé, přinášejí totiž podle čínské filozofie feng-shui nepokojnou energii a dokonce oslabují i chuť na sex, což je pro ložnici dosti nežádoucí. Tedy pokud v ní spíte s partnerem. Neblahý vliv mají na své okolí i rostliny odumřelé, uschlé nebo sušené. Jde z nich energie smrti, která vám může kazit spánek, přivolávat zlé sny a způsobovat únavu.

Dbejte na kvalitu substrátu

Kvalita substrátu je důležitější, než si možná myslíte. V hlíně se může vyskytovat mnoho plísní. Jejich spory se pak šíří po celé místnosti, což nesvědčí zdravým lidem, natož pak alergikům. Pokud chcete toto riziko eliminovat, pěstujte rostliny raději hydroponicky. O tom, jak na hydroponické pěstování rostlin, jsme psali zde.

Které rostliny jsou do ložnice ideální?

Rostlin, které vám mohou v ložnici dělat radost, existuje obrovské množství. Snažte se vybírat ty bez záplavy květů. Krok vedle neuděláte s kapradinami, azalkami, jukou nebo klívií. Ideální je i eukalyptus. Z jeho listů se do vzduchu dostávají silice, které působí antibakteriálně. Je skvělý pro astmatiky nebo v době nemoci horních cest dýchacích. Jako výborná přírodní čistička vzduchu funguje i celá řada dalších rostlin - například břečťan, zelenec, fíkus, dracéna či filodendron. Do suchých panelákových bytů se zase pro změnu hodí lopatkovec, který se dokáže postarat o větší vlhkost v pokoji. Trochu diskutabilní je tchynin jazyk. Ačkoli většina rostlin tvoří kyslík za světla a v noci „vydechuje“ oxid uhličitý, tchynin jazyk to má naopak a v noci produkuje kyslík. To se při spánku rozhodně hodí. Na druhou stranu ale má špičaté listy, což podle feng-shui moc dobré není.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008