Zbavte se plevele mezi dlaždicemi jednoduše a levně

 Exterier 
08. června 2020 09:27 / Eva Vogelová
  8
📷
6 fotografií v galerii
Plevel mezi dlaždicemi můžete odstranit s pomocí sody Pixabay
Z rostoucího plevelu mezi dlaždicemi není nadšený nikdo, protože ručně se velmi těžko odstraňuje. Jde však o nutnost. Čím později s tím začnete, tím hůře se budete plevele zbavovat. Zjistěte, jak si nepříjemnou práci zjednodušit.

Každý chce mít krásnou zahradu. Nedílnou součástí zeleného království jsou i vydlážděně cestičky. Z takové cestičky se však může rychle stát zarostlá pěšina. Nejenže plevel kazí vzhled chodníku, ale časem ji dokáže i poničit. Jde o různé druhy rostlin, nejčastěji klasickou trávu a mech. Právě tráva patří mezi největší nebezpečí. Vždy si dokáže najít cestu, jak vám zamořit chodník. Naštěstí existují jednoduché a levné způsoby, jak se nevítané zeleně zbavit.

Jedlá soda

Jedlá soda patří mezi nejlepší pomocníky v domácnosti. A hravě si poradí i s venkovním prostorem. Díky složení dokáže zamezit růstu již existujících rostlin. Pokud vám už mezi dlaždicemi plevel řádí, smíchejte sodu s vodou v poměru jedna ku jedné, aby vznikla kašovitá konzistence.

Následně přípravek nalijte do půdy, odkud plevel raší. Pro jistotu tento proces opakujte ještě několikrát. Sodu lze použít i jako prevenci před vznikem nového plevelu. Nasypejte ji do spár a slabým proudem vody ji zalijte. Výsledek vás mile překvapí. Navíc zeminu nepoškodíte žádnou chemií.

Ocet

Ocet, stejně jako jedlá soda, vám pomůže zbavit se plevele bez námahy. Obsahuje velké množství kyseliny octové. Ta z rostliny ve spárech vytáhne vlhkost. Následuje rychlý úhyn plevelu. Efekt se dostaví do 24 hodin, pokud nezaprší a ocet se neodplaví. Dávejte si však pozor, pokud máte na okraji dlážděné cesty okrasné květiny. Ocet nedělá mezi rostlinami rozdíl. Dokáže totiž zahubit veškerou zeleň.

Sůl

Mezi další bojovníky s plevelem patří sůl. Jde o levnou alternativu drahých a agresivních chemických prostředků na hubení trav a mechu. Za pár korun si uděláte vlastní mix, který bude působit stejně dobře jako drahé preparáty. Smíchejte sůl a vodu v poměru tři ku jedné. Slaný roztok opatrně nalijte do spár. Sůl zamezí kořenům čerpat vodu z okolí.

Opět si však musíte dávat pozor na své květiny, které rostou okolo chodníku. Půda se stane prostředím, kde delší dobu nebude moct cokoliv vyrůst. Proto dbejte na to, aby se slaná voda nedostala tam, kde chcete v budoucnu něco zasadit. O tom, jak si oživit zahradu jezírkem, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008