Nesprávná vlhkost v bytě či domě může způsobit řadu problémů včetně těch zdravotních. Poradíme, co s tím

 Interier 
18. srpna 2021 10:22 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nadměrná vlhkost i její nedostatek způsobují řadu potíží Depositphotos
Vlhkost v domácnosti je velký problém. Jakmile se totiž ve vašem domě či bytě usadí, začne se tvořit skvělé prostředí pro růst plísní. A ty zase vedou k mnoha zdravotním problémům včetně různých alergií.

Není tedy vůbec od věci vědět, jaká by měla být ideální vlhkost v našich domácnostech, abychom předešli problémům s vlhkostí, nebo naopak neměli doma příliš suché prostředí.

Jaká je ideální vlhkost

Úroveň vlhkosti ve vašem domě či bytě by se měla pohybovat mezi 30 až 50 procenty. Pokud je to více než 50 procent, už je to moc a je třeba interiér nějakým způsobem vysušit. V takovém případě je dobré použít nějaký odvlhčovač, který vám navíc poskytne informace o aktuální vlhkosti.

Že máte doma vlhké prostředí, poznáte i bez přístrojů. Objeví se plísně na stěnách či stropech, ucítíte zatuchlý zápach, všimnete si kondenzace na vašich oknech, v horším případě se vám dokonce začne kroutit nábytek a samozřejmě u vás vypuknou alergické reakce.

Nezdravé je ale i přílišné sucho. Suchý vzduch může způsobit mnoho zdravotních problémů včetně vysušených dutin, suché kůže, popraskaných rtů a dokonce i suchých vlasů, bolesti v krku a řady alergií. Existují i názory, že suchý vzduch v domácnosti přispívá k tvorbě vrásek. Navíc vzduch, který postrádá vlhkost, může narušit přirozené imunitní bariéry, které vás chrání před infekcemi. Správná úroveň vlhkosti je také klíčem k dobrému spánku.

Naučte se správně otevírat okna

Obecně se doporučuje nechávat okna v noci zavřená na jaře a na podzim, kdy je venku vzduch opravdu vlhký a často překračuje hranici 50 procent. Snižovat teplotu v ložnici pro zdravý spánek se tedy naučte jiným způsobem, typicky regulací topení.

V některých případech to ale samozřejmě nestačí. Pokud tedy víte, že vaše domácnost trpí nadměrnou vlhkostí nebo naopak suchým prostředím, investujte raději do technologií, které váš dům či byt udrží nejen na správné hladině vlhkosti, ale hlavně z něj udělají zdravé prostředí. Pomohou odvlhčovače, v případě nedostatečné vlhkosti zase zvlhčovače. Utratíte za ně jen pár tisícovek, ale zajistíte si tak zdravé prostředí ve vašem domově. Dále čtěte: Rustikální design je velmi oblíbený. Málokdo ale ví, co přesně znamená.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod