Dřevo na topení začněte sušit již nyní. Proveďte to správně, jinak se doma v zimě neohřejete

 Exterier 
21. března 2021 10:08 / Eva Vogelová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Dřevo můžete nechat vyschnout venku Depositphotos
Krb či kamna dokážou vytopit velmi dobře i několik místností. Bez dostatečně vysušeného dřeva toho však nedosáhnete. Čerstvé dřevo schne v rozmezí několika měsíců. Záleží, jaké vyberete. Větší výhřevnost vám zajistí tvrdé dřevo, měkké je vhodné spíše na zatápění. Ať už si zvolíte jakékoliv, v každém případě je nutné ho nechat dobře proschnout. Zjistěte, jak to provést.

I když začnete sušit dřevo na jaře, nepočítejte s tím, že letošní zimu s ním budete moci topit. Využijete spíše až další rok. Rozhodně je lepší dřevo sušit déle než pouze krátce a nedostatečně. Vlhké dřevo začne čoudit, ale dům vám neprohřeje. Pravděpodobně by akorát zbytečně zaneslo komín dehtem.

Začněte dřevo sušit již nyní

Se sušením dřeva příliš neotálejte. Ideálně začněte už na přelomu zimy a jara. Nyní je vhodná chvíle, abyste si pořídili novou dávku dřeva. Díky tomu bude mít dostatek času na proschnutí do příští nebo přespříští zimy. Delší dobu na prosychání potřebuje spíše tvrdé dřevo, např. dub nebo habr je potřeba sušit déle než dva roky.

Vyvarujte se při skladování dřeva některých chyb

Vyberte si vhodné místo pro skladování dřeva. Někteří ho dávají do kůlny, protože v ní mají dostatek prostoru, což je ale chyba. Pokud tam neproudí dostatek vzduchu, umístěte ho jinam. Dále by vás nemělo napadnout dávat dřevo do sklepa, kde je velké vlhko. Dřevo by začalo plesnivět. Vyskládejte ho raději venku.

Pokud máte přístřešek, můžete ho složit přímo pod ním. Poslouží totiž dřevu jako ochrana před nepříznivým počasím. V případě, že ho postrádáte, nejedná se o velký problém. Dřevo vyschne, i když několikrát během roku zmokne. Z několika přeháněk vlhkost nenatáhne.

Dřevo skladujte nad zemí

Dřevo neskládejte přímo na zem, musíte ho něčím podložit. Dobře vám poslouží třeba palety, které však musí stát na rovině. Hromada dřeva potřebuje stabilní základ, jinak by se mohla zhroutit. Dřevo skládejte tak, aby kůra byla vždy dole, čímž zajistíte, že proschne o něco rychleji. Přečtěte si také, jak skladovat brambory, když nemáte sklep.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod