Nepříjemný zápach péřové přikrývky může narušit kvalitu spánku. Zbavit se ho někdy není vůbec snadné

 Interier 
28. listopadu 2020 14:37 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Přikrývka z peří má výborné termoizolační vlastnosti Depositphotos
Zapáchající péřová přikrývka či polštář je to poslední, co chcete cítit, když večer uléháte čistí do postele. Pokud jste si však zakoupili sadu z kachního peří, není se čemu divit. Zápachu se jen tak nezbavíte. Existují však postupy, které mohou částečně pomoci.

S velkým nadšením jste si pořídili polštář či peřinu z peří, které má skvělé tepelně-izolační vlastnosti, je měkké jako obláček a krásně vás celé obemkne a teplo nemá šanci uniknout ani tou nejmenší skulinkou. Jenže ouha, do peřiny se nechcete zabalit ani první večer, ani třetí a ani po týdnu, protože z peřiny je cítit silný zápach. Možná neznalostí, možná z finančních důvodů, jste si pořídili přikrýku s výplní z kachního peří. Jenže co teď? Jak se zápachu zbavit?

Stále platí, že peří je ten nejdokonalejší izolační materiál, který je velmi lehký a také recyklovatelný. Ovšem musíte si vybrat kvalitní výplň. Obecně je upřednostňováno husí peří před kachním. Má lepší plnivost, lépe izoluje, vydrží vám téměř na věky a hlavně je bez zápachu. Jenže vy jste si pořídili kachní. S několika tipy můžete snížit zápach na minimum.

Vyprat a rychle vysušit

Nejlepší je vždy odnést peřiny a polštáře do čistírny, ale pokud máte sušičku, můžete se do toho pustit i doma. Ale pozor, některé péřové přikrývky se prát nesmí. V takovém případě odneste peřiny k odborníkům. Podívejte se, jak doporučuje prát výrobce, ale většinu moderních přikrývek a polštářů z prachového peří lze prát na 40 °C, některé i na 60 °C. Vypranou přikrývku pak vhoďte do sušičky, nastavte program "přikrývka" a nechte vysušit do sucha. Případně ještě dosušte přehozenou přes dveře. Ovšem nečekejte, že po prvním vyprání bude peřina bez zápachu. Problém se zápachem se v tomto případě vyřeší pouze v případě, že je přikrývka zatuchlá, například kvůli uskladnění přes léto. Jak správně pečovat o péřové ložní prádlo, jsme psali zde.

Polštář do mrazáku, peřinu vyvětrat

Už naše babičky zkoušely, jak nejlépe zbavit levné kachní peří zápachu. A přišly na jednu věc, která opravdu pomáhá. Nacpat polštář do mrazáku, nechat přes noc a zápach opravdu téměř zmizel. S peřinou to bohužel nejde, pokud doma nemáte velký volně stojící mrazák. Peřinu proto pověste na místo, kde může viset klidně několik měsíců a nechte ji důkladně vyvětrat. Mezitím používejte tu, kterou jste měli předtím, než jste koupili péřovou. Jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy peří, se dočtete zde.

Využijte sílu bylin

Také můžete polštář i peřinu umístit do uzavíratelného boxu, do kterého vložíte oblíbené bylinky, které peří provoní. Nejvhodnější je levandule, ale můžete použít jakékoliv voňavé bylinky. Zkuste také pokapat látkové ústřižky esenciálním olejem a proložit jimi složenou peřinu. Krabici nechte zavřenou alespoň týden a poté zkontrolujte, zda byliny zápach přehlušily. Peřinu můžete dávat do krabice každý den v době, kdy v ní nespíte, a na noc ji vždy vyndat.

Musíte si ale uvědomit, že kachní peří zkrátka zapáchá a nepříjemného odéru se nikdy nezbavíte úplně. Trochu to vyvětrá a také si nejspíš zvyknete, ale nikdy to nebude stejné, jako kdybyste si pořídili peří husí. Jestliže je pro vás zápach natolik silný, že nemůžete klidně spát, peřinu prodejte, zájemce se jistě najde, a investujte do té, která vás svou neutrální vůní uspokojí a vydrží vám při správné péči do konce života. Podívejte se ale i na jiné materiály, které se využívají k výplni.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod