Jak vybrat novou vanu. Ohledně její délky platí jedno důležité pravidlo

 Interier 
18. října 2021 15:14 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Není nad to si po těžkém dni lehnout do vany Pixabay
Pokud si zařizujete či rekonstruujete koupelnu, velkou pozornost byste měli věnovat vaně. Ta totiž s vámi bude v domácnosti opravdu dlouhá léta.

Výběru vany bychom měli věnovat pozornost, nejedná se o krátkodobou věc, kterou bychom po čase vyměnili, protože nás omrzela, vany s námi často žijí celé generace. Proto je důležité vybrat ji tak, aby dlouho vydržela a splnila všechna naše kritéria.

Velikost od paty po ramena

Velikost vany byste vždy měli uzpůsobit velikosti vaší koupelny. Co se týká délky, pak platí pravidlo, že by měla být stejná jako vaše výška od paty po ramena, abyste si mohli opřít obě nohy o stěny vany. Pokud nemáte moc prostoru v koupelně, pak volte vanu s délkou 100 cm. Do této vany se sice nepoložíte, ale spíše posadíte, nicméně pořád zde bude zážitek z koupání. Naopak největší uživatelský komfort nabízí polorohová či rohová vana. V souvislosti s tím však musíte také počítat s vyšší spotřebou vody. 

Akryl, smalt, litina

To, co budete asi nejvíce řešit, to je materiál. Na výběr je smalt, akryl, litina. U smaltovaných van je hlavní výhodou také poměrně vysoká odolnost proti poškrábání, naopak nevýhoda menší výběr tvarů, za což může výrobní proces. Akrylátové vany jsou velmi oblíbené. Jednak skýtají neomezené možnosti tvarování i velikostí, navíc akryl je příjemný a teplý na dotek. Nevýhodou tohoto materiálu je jeho náchylnost k poškození. Poslední skupinu tvoří litinové vany. Jde však o nejdražší variantu, na druhou stranu velice luxusní. Kromě velmi atraktivního designu mají litinové vany jednu nespornou výhodu – po napuštění koupele udrží vodu dlouho teplou.

Kam s baterií

Aby byl požitek z koupání opravdu dokonalý, měli byste myslet také na to, kam umístíte přívod vody.  Jestli si rádi dopřáváte koupel ve dvou, asi by nebylo nikomu příjemné, pokud by vás tlačila baterie do zad. V takovém případě je ideální umístění na střed vany. I při výběru vodovodní baterie byste měli dbát na některá kritéria, o nichž jsme psali zde. Máte-li doma malé děti, je určitě mnohem bezpečnější napouštění tzv. přepadem. Jde o šikovnou vychytávku, kdy vodu napouštíte otvorem přímo ve vaně (voda „přepadá" po stěně vany), takže vanová baterie nikde nepřekáží.

Zdroj: badeloftusa.com, allbathroomgear.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47