Jak správně čistit vinylové podlahy, aby nedošlo k jejich poškození

 Interier 
15. října 2021 09:39 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
I vinylové podlahy potřebují speciální péči, aby vydržely co nejdéle Pixabay
Může se to zdát jako triviální záležitost, ale pokud jste investovali do vinylové podlahy, tak jistě chcete, aby vám vydržela co nejdéle. A s tím jde ruku v ruce také péče o ni, a to včetně samotného čištění.

Bez ohledu na typ vinylových podlah nemůžete nic pokazit koštětem nebo prachovým mopem pro rychlé čištění. Možná však budete muset použít některé speciální techniky a čisticí prostředky k hloubkovému čištění vinylových podlah, abyste dosáhli jiskřivého povrchu.

Čím vinylové podlahy čistit

Pro lehké a pravidelné čištění jsou ideální prachové mopy nebo mopy s měkkými štětinami, abyste nepoškodili podlahu. Vinyl není odolný vůči poškrábání, proto si dejte pozor na výběr mopu. Mopy se často používají snáze než tradiční košťata, protože jsou velmi účinné při sbírání menších kousků vlasů, prachu a špíny. Na prach na podlaze můžete použít i vysavač, i když kvůli možnému poškrábání povrchu by mělo jít o velmi opatrné vysávání.

Hluboké čištění pak samozřejmě zahrnuje především vytírání. Je třeba v této souvislosti poznamenat, že zatímco vinyl je odolný proti vodě, není zcela vodotěsný. Nadměrné vytírání může narušit lepidlo nebo dokonce zmatnit povrch podlahy. K hloubkovému čištění se hodí pořídit specializované mopy na vinylové podlahy. Hodí se například rotační mop.

Jak čistit vinylové podlahy

Se všemi nástroji, které máte po ruce, můžete vyčistit podlahy ve čtyřech jednoduchých krocích, abyste dosáhli hloubkového čištění, které je dobré provádět jednou za čtrnáct dní nebo měsíčně.  Pokud vás baví  vyrábět si čisticí přípravky doma, tak samozřejmě můžete, ale využít je možné třeba čisticí prostředek na nádobí nebo dokonce šampon.

Jakmile zbavíte podlahu prachu a nečistot, je načase vybrat si nejvhodnější čisticí prostředek, který ji skutečně důkladně vyčistí. Typ vinylové podlahy ve vaší domácnosti pomůže určit typ použitého čističe. Pokud je například vaše vinylová podlaha voskovaná, možná budete muset použít komerční produkty, abyste zajistili, že nepoškodíte materiál. Pokud budete podlahu pravidelně čistit, dobře poslouží něco jemnějšího, jako je jablečný mošt. Odvádí slušnou práci, aniž by narušil povrch. Dalším oblíbeným čističem je prostředek na nádobí, protože dokáže odstranit mastnotu a špínu. Můžete dokonce zkusit šampon nebo sprchový gel.

Vytřete vinylovou podlahu tak, abyste použili co nejméně vody. Následně celou podlahu vytřete ještě jednou čistou vodou, abyste zajistili, že chemikálie, které na povrchu vinylové podlahy ulpí, nebudou povrch pomalu ničit. Dále čtěte: Naučte se jednu zásadní věc. Dezinfikovat správně mycí houbičku, abyste si bakterie nepřenášeli na nádobí.

Zdroj: Woman and Home.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47