Vyvarujte se při výběru tapet některých častých chyb

 Tipy a inspirace 
03. února 2020 13:31 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tapety dokáží místnosti pozvednout Depositphotos
Tapeta může zásadně proměnit jakoukoli místnost, dokonce i koupelny a kuchyně. Má moc změnit vzhled a dojem z místnosti přidáním vzoru, barvy či textury. Můžeme si ale i špatně vybrat.

Tapety rozhodně nejsou vhodné jen do velkých místností. Tapety vypadají fantasticky, ale v jejich výběru můžeme udělat i některé fatální chyby. Které to jsou?

Nejdříve vyzkoušejte vzorky

Fakt, že se vám tapeta líbí, nestačí. Prodejce by vám měl poskytnout vzorky, které si odnesete domů a přímo na stěně otestujete, zda se hodí k nábytku, vybavení či světelným podmínkám místnosti.

Tapeta taky nemusí být nutně vzorovaná. Můžete si pořídit jednoduchou, obyčejnou tapetu, která vám barevně rozzáří místnost.

Než začnete lepit, očistěte povrch

Než začnete vybranou tapetu lepit, prozkoumejte důkladně podklad. Pokud jsou na stěně například už dvě vrstvy tapet, důkladně je odstraňte. Nemusíte je složitě namáčet či škrábat, stačí, když je jednoduše pomažete aviváží, která je jako vyzkoušený domácí pomocník snadno odlepí od zdi.

Prostě jen smíchejte stejným poměrem aviváž a horkou vodu, ideálně nastříkejte na tapetu, počkejte přibližně 15 minut, a poté tapetu odloupněte a škrabkou odstraňte zbylé kousíčky.

Buďte více praktičtí

Výběr designu tapety je důležitý a je dobře, že je z čeho vybírat. Zvažte, který design dobře doplňuje styl vašeho domu či bytu. Například světlé geometrické vzory se mohou hodit pro moderní novostavbu, zatímco do rustikálního statku se budou hodit květinové vzory.

Při výběru tapety mějte na paměti rozměr místnosti. Velkoformátový tisk může menší prostor pohltit, složité vzory se zase mohou ztratit ve větších prostorech. Buďte proto realističtí při výběru tapety, aby vyhovovala danému prostoru.

Zkontrolujte, jak na sebe role navazují

Tapety se prodávají v rolích, a proto je důležité, aby u těch vzorovaných na sebe jednotlivé role navazovaly. Mnohdy jsou pak lidé nepříjemně překvapení tím, že v polovině lepení tapety zjistí, že jim jednotlivé role na sebe nenavazují a vzor nesedí.

Nezapomeňte na to, že i tapety se musí čistit

Je to tak, i tapety se musí čistit, proto je při jejich výběru dobré myslet i na to, že je budete nějakým způsobem udržovat. A proto je důležitý materiál. I tapety chytají prach a různé nečistoty. Pro tyto účely má dnes většina tapet hodnocení omyvatelnosti, aby samozřejmě jak materiál, tak vzor zůstal neporušený.

Materiál tapet rovněž můžete volit i podle toho, do jaké místnosti je umístíte. Z hlediska prašnosti budou například tapety nejohroženější v chodbách či na schodištích, dobře omyvatelné tapety se rovněž dobře hodí do dětských pokojů. Dále čtěte: Jaký koberec zvolit do jednotlivých místností vašeho bytu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47