Osvětlení může úplně proměnit ráz vašeho bytu

 Tipy a inspirace 
12. srpna 2018 15:08 / Marcela Plachá
  0
📷
7 fotografií v galerii
Netradiční styl se hodí zejména do velké jídelny Shutterstock
Doba je stále rychlejší a také módní trendy se velmi rychle mění. Na trhu se stále objevují nové bytové doplňky. Pokud chcete mít moderně vybavený byt, ale kompletní výměnu nábytku si nemůžete dovolit, zkuste obměnit pouze světla. I tato drobnost dokáže výrazně proměnit prostor.

Design světla vychází z funkce svítidla a není mu nadřazen, tedy i u osvětlení jde hlavně o praktičnost, a ne pouze o krásu. Pokud sáhnete po nějakém výrazném kousku, zcela jistě se stane absolutní dominantou místnosti. Výběr by tedy neměl být unáhlený. 

Doplňující dekorativní světla

Pokud chcete v prostoru dosáhnout změny nálady či atmosféry, pak je dobré doplnit hlavní světlo stolní, nástěnnou nebo stojací lampou se stínítkem. I samotné stínítko můžete měnit nejen podle nálady, ale i podle ročního období. Hlavní světelný zdroj dobře doplní také drobné světélkující dekorace. Moderní jsou také nejrůznější stmívače. Dobře zvolená designová svítidla umí přinést do interiérů i exteriérů nový rozměr, případně také dotvořit a zvětšit prostor. Nebojte se zatočit s všedností a zkuste experimentovat. Stačí mít odvahu a chuť zkoušet nové věci. 

Materiály

Interiérová světla a jejich stínidla jsou vyrobena z různých materiálů. V obchodech jsou nejčastěji vystavena skleněná svítidla, robustní stínidla zastupuje ocel, klasiku pak tkanina s kovovou výstuží nebo plast. Levnější variantou jsou světla se stínidly z papíru a horkou novinkou jsou světla se stínidly z betonu. Moderní osvětlení designových svítidel nabízí i extravagantní materiály jako je chrom, křišťál, mosaz, foukané sklo, dřevo či plast. 

V popředí je industriál a technika

Trend zařizování bydlení v duchu továrního, průmyslového prostoru je stále velmi oblíbený. Zejména mladí lidé rádi ozvláštňují své pokoje průmyslovými lampami, podivně pokroucenými kabely s žárovkami bez stínidel, se železnými konstrukcemi a surovým vzhledem apod. Technická svítidla umí nejen navodit atmosféru továrních hal, ale také atmosféru tvůrčí a originální. Industriální styl pasuje spíše do nových loftů, mezonetů a bytů z rekonstruovaných průmyslových budov.

Osvětlení industriálního charakteru je především jednoduché a praktické. Mladí lidé ale často chtějí i lampy bez úpravy, tedy zastaralé, poškrábané, poničené - „která si na nic nehrají a nic neskrývají“. Pokud se vám industriální styl líbí, můžete zvolit jako hlavní osvětlení větší jednoduché závěsné svítidlo z kovu nebo betonu v jakémkoliv odstínu šedé, antracitové či černé barvy. Pokud chcete do interiéru dostat i trochu barev, můžete sáhnout třeba po umírněném odstínu modré a zelené. 

Návrat k přírodě

Velmi moderní jsou v současné době také lampy z přírodních materiálů. Místnosti v selském, rustikálním duchu můžete ozvláštnit osvětlením s proutěnými, dřevěnými, kamennými či dalšími stínítky. I tady je stále populárnější přílišná neopracovanost. Ceněné jsou kvalitní materiály, ale bez velkých příkras. Dřevo může mít kazy, provaz může být zauzlovaný, v proutěném stínidle může být prokousaná díra… Trendem je nádech patiny. Jak správně vybrat osvětlení jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty