Žmolky z oblečení odstraníte snadno a rychle jednoduchými metodami

 Tipy a inspirace 
29. března 2018 11:04 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nevzhledné chuchvalce kazí celkový dojem z oděvu Shutterstock
Kdo by to neznal. Přinesete si domů hezký svetr, mikinu nebo tričko a po několika vypráních vypadá jako sto let staré. Častým praním se na něm vytvoří nespočet nevzhledných žmolků, které ze stylového kusu oblečení udělají kousek vhodný tak možná na doma. Zbavit se žmolků přitom není nic těžkého. Zkuste tyto triky, které fungují.

Na rozdíl od jiných vad oblečení, kterými jsou zatržená očka, díry nebo neodstranitelné skvrny, se žmolků snadno zbavíte. Žmolky totiž nijak neničí oblečení a po jejich odstranění bude váš oblíbený kousek vypadat znovu jako nový. Pokud vás tedy rozčilují, udělejte s nimi krátký proces!

Žmolky se nejčastěji začnou objevovat na místech, kde dochází k nejčastějšímu opotřebení oblečení. Nejprve si jich proto všimnete na místech otěru, tedy na bocích, kde se vám nejspíš opírá o tělo kabelka, kolem kapes nebo na spodních stranách rukávů.

Nešetrné praní = cesta ke žmolkům

Se žmolky, které se vám vytvoří pravidelným nošením, zkrátka nic nenaděláte. Ovšem správnou péčí o oblečení můžete tvorbu žmolků trochu oddálit. Řeč je hlavně o správném šetrném praní. Správným praním můžete docílit i krásně hebkých ručníků - psali jsme o tom zde.

Prádlo proto před vložením do pračky důsledně roztřiďte, otočte na ruby a hlavně buben nepřeplňujte. Volte raději programy jako jemné prádlo, na pletené svetry zvolte speciální program. Tvorbě žmolků nesvědčí ani vysoké otáčky při ždímání.

Nejohroženější prádlo

Umělá vlákna a látky s jejich příměsí žmolkují nejčastěji. V dnešní době však najdete polyester ve většině oblečení, jelikož je výrobci rádi přidávají i k přírodním materiálům, aby byly oděvy méně mačkavé, udržely si barvy a byly více odolné. Naopak na věcech z přírodních materiálů se žmolky v takové míře netvoří. Pokud máte mezi věcmi například svetr, který vyloženě pouští chlupy, které se pak lepí na ostatní prádlo a vytvářejí tím žmolky i na jiných oděvech, vložte jej před praním do speciálního pytlíku nebo do povlaku na polštářek.

Jak se žmolků zbavit

Tvorbě žmolků je nejlepší předcházet, ale pokud pokud se i přesto objeví, nebo se už u nějakých kousků oblečení objevily, můžete se jich několika způsoby zbavit, aniž byste poničili prádlo.

Jednoduše je ostříhejte

Na vystouplých švech nebo koncích rukávů snadno ostříháte především velké žmolky. Vezměte si k tomu nůžky, které máte doma. Je jedno, jak jsou velké, ale důležité je, aby byly ostré a žmolky opravdu odstřihly, a ne jen zatrhly. V takovém případě byste mohli způsobit více škody než užitku.

Velké plochy oholte

Holící strojek má doma opravdu každý. Pokud si ale nechcete ničit ten svůj, kupte si jakýkoliv, klidně ten nejlevnější z drogerie, který budete mít určený přímo na žmolky. Oblečení položte na tvrdou podložku, látku napněte a opatrně po ní přejíždějte jemnými a krátkými tahy holítkem. Není to sice nejrychlejší způsob, ale opravdu funguje.

Zkuste také pemzu

Díky svému nerovnému povrchu je pemza k odstraňování žmolků ideální. Pokud ji používáte na paty a máte ji tudíž uloženou v koupelně, zkuste ji někdy použít i na něco jiného než na obrušování kůže na nohou. Očistí totiž i flaušové a vlněné kabáty, které mají hrubší strukturu.

Odstraňovač žmolků

Jestliže se vám zdají všechny tyto způsoby příliš náročné nebo zdlouhavé, jednoduše si pořiďte odžmolkovač. Na výběr máte celou řadu značek, které nabízejí různé tvary, barvy a kvality. I ty nejlevnější však fungují celkem spolehlivě a udělají téměř všechnu práci za vás. Stačí jen přejíždět strojkem po látce a přístroj všechny žmolky pohltí. Navíc pravděpodobnost, že byste si tímto strojkem zničili oblečení je mnohem nižší než při práci s nůžkami.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008