Vodka může mít v domácnosti velmi překvapivé využití

 Tipy a inspirace 
06. března 2018 09:45 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Vodka se skutečně nehodí jen na bujaré párty Shutterstock
Vodka je oblíbený alkoholický nápoj, ovšem málokdo možná ví, že ji lze využít i jinak než jen k popíjení. Pomocí vodky se můžete doma zbavit plísně i zápachu a skvěle nahradí i výživu pro řezané květiny.

Vodka toho ale dokáže daleko více. Budete překvapeni, jak široké využití může mít tento alkohol v domácnosti. Mnohdy překoná i čisticí prostředky, které jsou běžně k dostání v obchodě.

Vodka obvykle obsahuje 35 – 70 % alkoholu (nejčastější je 40%). Tradičně se vyrábí z obilí, ale základní surovinou mohou být i brambory, cukrová řepa, vinná réva či rýže. Ať tak či tak, jako pomocník do domácnosti je pravdu k nezaplacení.

Odstranění zápachu z cigaret

Potřebujete se v autě nebo bytě zbavit nepříjemného zápachu z cigaret? Vytvořte si postřik z vody a vodky v poměru 1:1. Pak už jen stačí postříkat čalounění, případně další zdroj zápachu.

Tento postřik navíc skvěle funguje i na nejrůznější skvrny, které se vám objevily na čalouněném nábytku.

Osvěžovač oblečení

Nemáte čas na praní košile? Naplňte lahev s rozprašovačem levnou vodkou a nastříkejte ji na oblasti, kde se udržuje pot. Alkohol zabíjí bakterie způsobující zápach a rychle uschne.

Totéž výborně funguje i na zapáchající boty. Opět stačí jen nastříkat dovnitř bot a nechat vyschnout. Po odéru nebude za chvíli ani památky.

Pryč s plísní

O alkoholu se obecně ví, že má antibakteriální a dezinfekční účinky. Těchto vlastností můžete snadno využít i v boji s plísní v bytě.

Plíseň se ráda usazuje například ve spárách v koupelně. Stačí když vodku nastříkáte na postižená místa a necháte působit 10 minut. Pak stačí přebytky tekutiny otřít pomocí houbičky. Pliseň bude pryč a spáry budou dokonce vydezinfikované.

Čistič oken i lustrů

Pokud toužíte po zářivě čistých oknech, můžete opět sáhnout po vodce. Stačí na čistý měkký hadřík nanést trochu alkoholu a okno jednoduše vyčistit. Budete nadšeni, protože okno vypulírované vodkou bude absolutně beze šmouh. O dalších tricích, jak umýt okna bez chemie, jsme psali zde.

Tento fígl samozřejmě funguje i na další skleněné věci - konferenční stolky, zrcadla, vázy či sklenice. Výborně se vodka osvědčila i jako čistič křišťálových lustrů.

Čistič elekroniky

Notebooky a telefony jsou doslova semeništěm bakterií. Zlikvidovat je můžete pomocí vodky, octa a esenciálního oleje z čajovníku.

Směs naneste na hadřík a elektroniku pořádně očistěte. Nevynechejte ani ovladač k televizi a další podobné drobnosti. Díky esenciálnímu oleji z čajovníku bude váš počítač či telefon navíc krásně vonět. 

Výživa řezaných květin

S příchodem jara se v domácnostech na stolech často objevují řezané květiny. Aby vám vydržely co nejdéle krásné, můžete jim dodat vodkovou výživu.

Stačí přidat několik kapek vodky a čajovou lžičku cukru do vody, ve které stojí květiny. Vodka pomůže zabránit růstu bakterií ve vodě a cukr květinám poskytne drobnou výživu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47