Dejte pozor, které rostliny si dáte do ložnice. Mohou ovlivnit alergie i sexuální život

 Tipy a inspirace 
14. února 2018 07:05 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostliny patří i do ložnice, ale ne každá se tam hodí Shutterstock
Pokud si myslíte, že do ložnice můžete dát každou rostlinu, která se vám líbí, jste na omylu. V článku se dozvíte, proč tomu tak je.

Ačkoliv by se na první pohled mohlo zdát, že na rostlinách či květinách v ložnici nezáleží, nebo že dokonce v ložnici být ani nemají, opak je pravdou. V ložnici trávíme relativně hodně času a kvalitě prostředí bychom tedy měli dávat náležitou pozornost. I když spíme, rostliny nás v tu chvíli ovlivňují. Jiné rady, které se týkají ložnice, si můžete přečíst v článku zde.

Prach a vlhkost

Významným vkladem rostlin do prostředí naší ložnice je schopnost listů vázat vzdušný prach. Přeborníky v tomto odvětví jsou rostliny s chlupatými listy. Další obrovskou výhodou je, že v suchých panelákových bytech, ale i všude tam, kde vzdušná vlhkost není příliš vysoká, můžeme prostředí ovlivnit právě živou rostlinou, která vyžaduje zálivku a z níž se postupně voda odpařuje do místnosti. Pozor bychom si měli dát na to, aby v zemině nebyla plíseň. Její výtrusy by se pak rozšířily po místnosti a negativně ovlivnily naše zdraví.

Pozor na alergie

Některé druhy rostlin mohou způsobovat alergické reakce. Jde v této souvislosti hlavně o kvetoucí rostliny, které tvoří pyl. Vedle toho může mít každý člověk zcela specifickou alergii. Může proto vzniknout i na „kamarádku v květináči“, která vůbec nekvete. Pokud se objeví potíže, měli byste se zdroje alergie okamžitě zbavit.

Sex, kyslík a další faktory

Umístění různých druhů zástupců botanické říše do našich ložnic může významně ovlivnit kvalitu spánku, sexu a života všeobecně. Většina rostlin funguje tak, že díky fotosyntéze spotřebovává přes den oxid uhličitý a vydechuje kyslík. V noci se ovšem proces obrací. Budete-li mít rostlin v ložnici mnoho, může dojít ke snižování hladiny kyslíku, což má svoje negativní dopady. Naopak takový tchýnin jazyk, který jinak nepatří mezi nejkrásnější zástupce, které můžeme v bytě pěstovat, je ale užitečný v tom, že v noci kyslík vypouští. Navíc je docela nenáročný. Továrnou na kyslík je palma Areca.

Rostliny mají také schopnost ovlivnit naši touhu po sexu. Uvádí se, že rostliny s trny a jiné pichlavé druhy mají tendenci naši sexuální touhu snižovat. Rozhodně tedy nepěstujte u své postele kaktusy a sukulenty. Hodně mohou pomoci bylinky. Saturejka, rozmarýn a levandule působí dobře na psychiku. Brambořík podle lidových podání odhání špatné sny. Fialka dobře zachytává prach. Z listů byste ho ale měli pravidelně odstraňovat.

Čističky vzduchu

Rostliny mohou být i jedovaté. Proto by se v bytech s malými dětmi takové druhy neměly objevovat. Na stranu druhou některé rostliny umí jedovaté látky v místnosti likvidovat. Zejména jde o výpary z nábytku a podlahových krytin, které mohou obsahovat množství látek vysloveně tělu nepříznivých. Nasaďte si proto i do ložnice břečťan, zelenec, fíkus či filodendron. Eukalyptus zase vypouští silice, které působí antibakteriálně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod