Objevte zázračné účinky zubní pasty

 Tipy a inspirace 
15. ledna 2018 11:28 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Pasta umí skvěle odstranit různé druhy skvrn Shutterstock
Zubní pastu používá každý. Ale většinou jenom na jednu věc, na čištění zubů. Přitom pasta se dá využít i na mnoho jiných způsobů. Umí skvěle odstranit skvrny ze všech možných povrchů, vyleštit zašlé stříbro a další. My vám představíme deset tipů použití.

Pasta umí velmi rychle schnout a je skvělým absorbentem vlhkosti. Pokud chcete vyzkoušet všechny její skvělé vlastnosti, vezměte si ji do ruky a jdeme na to. Jenom si neberte gelovou, ale úplně tu obyčejnou.

Vyzmizíkuje inkoust z triček

Rozlili jste inkoust z pera na vaše oblíbené triko? Pokud nemáte po ruce žádný čistič, který si s tím dokáže poradit, sáhněte po zubní pastě. Tu dejte přímo na skvrnu a nechte působit 24 hodin. Potom triko vyperte běžným způsobem a skvrny budou pryč. Podobným způsobem můžete odstranit i skvrny například na koberci nebo čalounění s tím rozdílem, že necháte pastu působit jen pár minut.

Odstraní zápach z termosky i rukou

Jestli pravidelně používáte termosku, může se vám po nějaké době stát, že z ní jde zápach. V tomto případě nalijte do termosky horkou vodu s trochou zubní pasty a chvíli nechce působit. Pasta vám termosku nejen perfektně vyčistí, ale také vydezinfikuje a zápach bude pryč. Ten samý způsob můžete použít i na vyčištění kojeneckých lahví. Nepříjemný odér česneku, ryb, cibule a dalších potravin, po kterém vám budou cítit i ruce, odstraníte tím, že si je krátce promnete s trochou zubní pasty.

Skvělý lékařský pomocník

Akné, puchýře, štípance a opar. Čtyři nepříjemnosti, které nás dokážou mnohdy hodně potrápit. S pomocí zubní pasty už ale nebudou. Pokud se vám udělal puchýř z bot, natřete ho na noc pastou. Díky ní vyschne, což umožní ráně rychleji se hojit. Její schopnost absorbovat vlhkost můžete využít i v případě oparů či akné. Kapka pasty zastaví také nepříjemné svědění a podráždění kůže po bodnutí hmyzem.

Vyleští nehty

Pastu lze použít i jako skvělý prostředek na leštění a čištění nehtů. Stačí, když je čas od času jednoduše vydrhnete vyřazeným kartáčkem na zuby a zubní pastou. Zbavíte se tak i špíny pod nehty. 

Boty jako nové

Máte doma bílé tenisky nebo boty s bílou podrážkou? Aby opět zářily čistotou, potřete je pastou a pak kartáčkem vydrhněte. Budete překvapeni, jak budou zase zářit čistotou.

Vyčistí stříbrné šperky

Už nemusíte nosit své stříbrné šperky ke klenotníkovi, aby vám je vyčistil. Doma máte přece zubní pastu, která to hravě zvládne. Naneste ji na šperk a nechejte přes noc působit. Druhý den je vyleštěte do čista měkkým hadříkem. Stejně tak ji můžete použít i na zašlé kameny, které budou zase blýskavé, když je vydrhnete zubním kartáčkem s pastou a trochou vody. Nepoužívejte tuto metodu na perly, poškodili byste jejich povrch.

Odstraní škrábance z CD

Zjistili jste, že jsou na vašem oblíbeném cédéčku škrábance a šmouhy? Pokud nejsou hluboké, snadno je odstraníte právě obyčejnou zubní pastou. Naneste tenkou vrstvu na disk, jemně rýhu párkrát přetřete a poté disk opláchněte čistou vodou.

Vygumuje čmáranice ze stěny

Vaše malé ratolesti se vám vyřádily pastelkou na stěně? Nezoufejte. Vezměte zubní pastu a hadřík, případně starý zubní kartáček, a na pomalovanou zeď naneste kousek zubní pasty a začněte s čištěním. Díky jemným abrazivům, které pasta obsahuje, dostanete pastelky ze zdi. Nakonec místo jen opláchněte čistou vodou.

Připáleniny na žehličce

Také máte občas na žehličce nějaké ty připáleniny? Naneste si trochu pasty na hadřík a žehlicí plochu s ní vyleštěte. Pokud není připálenina staršího data a není do žehlicí plochy doslova "zapečená", neměla by zubní pastě odolat. 

Zamezí zamlžování skel

Potápěči, plavci a triatlonisté tenhle šikovný malý trik dobře znají, teď ho ale můžete využít i vy. Přetřete čočky vašich brýlí trochou zubní pasty a pak je důkladně opláchněte. Příliš ale netlačte, brusné složky v zubní pastě by mohly čočky i poškrábat. Tenhle fígl můžete úspěšně použít i na zamlžující se zrcadlo v koupelně. Natřete pastu na zrcadlo, rozleštěte a vytřete dosucha. Budete příjemně překvapeni, že se v něm i po sprchování uvidíte. Pokud vás ve vaší koupelně trápí rezavé skvrny ve vaně či na toaletě, vyzkoušejte další tipy, o kterých jsme psali zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve